divendres, 22 d’agost del 2008

Les webs del Vallès Occidental

divendres, 22 d’agost del 2008 0
El projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes es desenvolupa actualment a 21 municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental. Al Baix, vam començar a oferir formació en Internet al 2007. Al Vallès, però, comencem aquest any.

A mi m'han encarregat engegar les webs locals del Vallès. Per tant, a partir d'ara, gestionaré els continguts de les webs de Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa.

dimecres, 6 d’agost del 2008

Més continguts femenins a la xarxa

dimecres, 6 d’agost del 2008 0
Se suposa que Internet és un mitjà democràtic i, en el millor dels casos, ho és: tothom pot accedir a la xarxa, informar-se i contrastar aquesta informació, entre altres coses. Però se li suposa una pluralitat de veus, d’opinions, de punts de vista, que no es dóna.

Segons l’última enquesta de l’Instituto Nacional de Estadística, un 52.8% d’homes utilitzen Internet amb freqüència enfront d’un 47.1% de dones. No ens trobem, doncs, davant d’una situació d’igualtat, sinó d’allò que anomenem fractura digital de gènere. La cosa empitjora quan ens adonem que la majoria de continguts de la xarxa són aportats pels homes, amb conseqüències com ara la perpetuació d’estereotips de gènere o la utilització d’un llenguatge masclista.

La qüestió és que Internet és un reflex de la societat en la que vivim i, com ella, té les seves mancances. No podem esperar que siguin els organismes públics els que solucionin el problema (segons el Servei d’Ocupació de Catalunya, no existeixen ofertes de treball per les dones; proveu a cercar metgessa o advocada o infermera... i ja veureu què trobeu). Tampoc podem esperar que sigui la pròpia cibercomunitat (formada, majoritàriament, per homes) qui ho faci. Som les dones les que hem d’adoptar una actitud activa i fer-nos sentir en el ciberespai. Com? Aprofitant les eines que ens ofereix la Web 2.0.

Blogger, Wikipèdia, YouTube, Flickr, Menéame... Totes hauríem d’estar familiaritzades amb aquests noms. És l’Internet social, l’Internet participatiu. Gratuït. I fàcil d’utilitzar. Perquè no pot ser que la majoria dels autors dels blogs siguin homes. Perquè no pot ser que si cerquem escriptores o filòsofes o polítiques a la Wikipèdia, els resultats siguin tan escassos. Perquè no pot ser que busquem vídeos amb la paraula clau “dona” i la majoria dels resultats siguin de caire semi-pornogràfic. I el mateix amb les fotos. Perquè no pot ser que la xarxa, actualment, estigui dominada pels homes.
 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket