divendres, 28 de gener del 2011

Es presenta el II Congrés de Dones del Barcelonès Nord

divendres, 28 de gener del 2011 0
Al voltant d’unes 100 persones van assistir, el passat divendres, 28 de gener, a l’acte de proclamació del II Congrés de Dones del Barcelonès Nord, que es va celebrar al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, un dels municipis organitzadors.

La Regidora de Polítiques de Gènere de Sant Adrià, Isabel Marcuello, va donar la benvinguda a totes les persones assistents, un grup format majoritàriament per dones però que va comptar, també, amb la participació d’un significant nombre d’homes.

Marcuello va cedir la paraula a l’alcalde de Sant Adrià, Jesús M. Canga Castaño, que va començar el seu parlament confessant el seu desconeixement inicial del terme "noves masculinitats", el tema al voltant del qual van girar els tallers precongressuals organitzats al municipi.

Canga va expressar la seva admiració per les persones que es dediquen a defensar els drets de les dones i a afavorir l’impuls de les polítiques d’igualtat: "ho fan realment per vocació, ja que és una tasca difícil i continua". I va subratllar que els homes hi seran també presents en el proper Congrés "perquè els hi correspon i per justícia".

Tot seguit, les regidores de polítiques de gènere dels municipis organitzadors van ser convidades a unir-se a la presentació i cadascuna d’elles va exposar l’experiència viscuda a les seves respectives poblacions durant la fase precongressual.

Francisca Teruel i Laguna va parlar del taller realitzat a Badalona, Usos del Temps, durant el qual es va tractar la dificultat de conciliar vida laboral, familiar i personal.

Ángeles Peláez Moya va exposar l’experiència del taller Dones i Entorn, desenvolupat a Santa Coloma de Gramenet, on les dones participants van dissenyar la seva ciutat ideal des de la perspectiva de gènere.

Maria Eugènia Cabezudo Miguélez va destacar la bona acollida del taller de Noves Tecnologies, a Montgat, que té la voluntat d’apropar les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) a les dones del municipi.

Maria Antònia Fort Marrugat va destacar l’interés que va suscitar el taller Salut i Gènere, realitzat a Tiana, on es van tractar les "malalties que no es veuen", com ara la fibromialgia o l’estrès.

Per tal d’explicar el taller desenvolupat a Sant Adrià de Besòs, Noves Masculinitats, Isabel Marcuello va cedir la paraula a Cristóbal Avilés, membre del grup Homes per la Igualtat.

Avilés va dir que l’objectiu de la seva associació és la implicació dels homes en un nou model de societat més igualitari, on la corresponsabilitat en les tasques de la llar i en la cura dels infants, i l’adaptació dels horaris laborals als principis de conciliació, entre altres, hi juguen un paper molt important.

Avilés va defensar la igualtat plena entre homes i dones, i va rebutjar la utilització de qualsevol tipus de violència per part dels homes cap a les dones. "Es pot seguir sent home i expressar els teus sentiments o preocupacions", va dir. També va assegurar que totes les persones, tant homes com dones, serien més feliços vivint en una societat més equitativa.

En nom de les dones participants en el taller de Noves Masculinitats també va parlar la Judith, que va remarcar la importància de la incorporació dels homes en la lluita pels drets de les dones com a únic camí per aconseguir la igualtat real i efectiva.

A l’acte de Proclamació també va participar la coordinadora tècnico-política del II Congrés, Ester Pujol Martí, que va destacar la importància de generar un debat ciutadà de caràcter interterritorial, capaç d’afavorir l’intercanvi d’experiències, i impulsar la complicitat de les diverses institucions públiques així com reforçar el compromís del Barcelonès Nord en les polítiques per la igualtat.

Per acabar, Marcuello va recordar que el II Congrés de Dones del Barcelonès Nord tindrà lloc els dies 4 i 5 de març - a Santa Coloma i Badalona respectivament - i va agraïr la col·laboració de Dones en Xarxa en la difusió de tots els actes relacionats amb el Congrés a través d’Internet.

Podeu consultar tota la informació relativa al Congrés a través del seu bloc oficial i veure les fotografies de l'acte a la galeria de Flickr de Dones en Xarxa.

PUBLICAT A DONES DE SANT ADRIÀ EN XARXA

divendres, 21 de gener del 2011

El II Còctels & Blocs comptarà amb la presència de la presidenta de l’ADPC, Carme Freixa

divendres, 21 de gener del 2011 0
Una trentena de dones ens van acompanyar durant l’estrena del nou format de trobades de blocaires catalanes que organitza Dones en Xarxa, el Còctels & Blocs.

En aquesta primera cita, la convidada d’honor va ser l’antropòloga Trina Milán, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i presidenta de l’associació STIC.CAT - organitzadora dels Premis Blocs Catalunya -, que va causar molt bona impressió a totes les assistents.

Pel segon Còctels & Blocs, que es celebrarà el proper dijous, 10 de febrer, entre les 19 i les 21 hores aproximadament, a la Cocteleria Milano de Barcelona (Ronda Universitat, número 35) (veure mapa), Dones en Xarxa comptarà amb una altra convidada d’excepció.

Es tracta de la periodista i sexòloga Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) - impulsora del magazine Dones Digital i dels Premis de Comunicació No Sexista - i co-autora, juntament amb la cineasta Susana Koska, del bloc ciber-activista Cicatrices Transgénicas.

Com sempre, les begudes aniran a càrrec de cadascuna de les participants i Dones en Xarxa procurarà el pica-pica.

Per confirmar la teva assistència, envia un e-mail a donesenxarxa@donesenxarxa.cat amb assumpte II Còctels & Blocs, o respon a través de l’esdeveniment que hem creat a Facebook.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

divendres, 14 de gener del 2011

Trina Milán: "Internet és el canvi cultural més important dels darrers tres segles"

divendres, 14 de gener del 2011 0
"Internet és el canvi cultural més important dels darrers tres segles". Amb aquesta declaració tan contundent va començar la intervenció de Trina Milán, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i presidenta de l’associació STIC.CAT - organitzadora dels Premis Blocs Catalunya - en el I Còctels & Blocs de Dones en Xarxa, celebrat el passat 13 de gener, a la Cocteleria Milano de Barcelona.

Una trentena de dones ens van acompanyar en aquesta ocasió tan especial, l’estrena del nou format de trobades de blocaires catalanes de la nostra associació. Gràcies a la seva participació, el bon ambient i els millors còctels, l’esdeveniment va ser tot un èxit. La conversa, el debat i l’intercanvi d’experiències al voltant de les TIC i, en particular, dels blocs i les xarxes socials, van marcar la vetllada.

La Trina va comentar que, tot i que el bloc és el principal mitjà per formar-se una identitat digital a Internet - "és el contenidor de la resta de xarxes" - , el servei de microblogging Twitter s’ha convertit en una eina indispensable per a tots i totes les professionals: "avui en dia, si ets professional i no estàs a Twitter, et falta alguna cosa".

També va tractar la importància d’organitzar la infinita informació que es troba a la xarxa - clau de l’èxit d’empreses com Google i el seu cercador - i com, en el cas dels blocs, les etiquetes ens serveixen per ordenar els nostres continguts i alhora visibilitzar-los a Internet.

Va parlar de la seva experiència a la UOC, on tot l’aprenentatge es realitza de manera online, i de com les escoles, instituts i universitats s’estan quedant enrere pel que fa a les noves tecnologies: "actualment, entrar a una aula és entrar al segle XIX". La Trina, amés, es va mostrar contrària a censurar certs continguts de la xarxa als i les joves, pràctica que duen a terme algunes institucions educatives i molts pares i mares.

La Clara Vergés, la Natàlia Pomar, la Pili Muñoz, la Clara Martín, l’Olga Arderiu, la Neus Navarro, la Mariví Arróspide, la Lourdes Muñoz i l’Amparo Bernad, que ja havien participat en altres edicions de les nostres trobades - sota el nom de Beers & Blogs per a Noies - ens van voler acompanyar també en aquesta ocasió.

Però hi va haver cares noves - i moltes. L’Emma Giné, coordinadora del Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) de Barcelona, i la Teresa Bau, col·laboradora de la primera agència de notícies catalana amb visió de gènere, La Independent, van posar el toc més feminista.

Les sexòlogues Laura Carrión i Laia Pajuelo ens van presentar els seus projectes - la Laura és l’autora de diversos llibres i la Laia estrena La Dolce Venus, la primera empresa de reunions de venda de productes eròtics que treballa sota la perspectiva de gènere.

La Nati Falcó va venir des de Sitges per presentar-nos Mamá Tomate, la seva empresa de customització de peces de roba i altres. La Mª Carmen Navarro ens va parlar de la seva experiència com a coaching amb perspectiva sistèmica.

L’assessora Laura González, la professora Jenny Moix i la Blanca Casado, que va venir des de El Masnou, es van unir a la trobada amb la intenció d’informar-se i trobar consells per endinsar-se en el món dels blocs i les xarxes socials, mentre que la Rosa Mª Garrido ho va fer amb l’objectiu de motivar-se per re-activar els seus perfils.

La informàtica Eva Jiménez, la community manager Adriana López, la responsable de màrqueting Esther Alegre, i les periodistes Anna Boluda i Mercè Piqueras, també van aportar el seu granet de sorra a la trobada.

Amb afirmacions per part de les assistents com ara "moltes gràcies per la iniciativa", "un plaer fer un còctel i parlar de xarxes i blocs amb vosaltres" i "no serà el meu últim Còctels & Blocs", creiem que les participants van quedar tant satisfetes amb la trobada com nosaltres, l’organització.

Ens veiem en el II Còctels & Blocs, el 10 de febrer, a partir de les 19 hores, a la Cocteleria Milano de Barcelona!

A la galeria de Flickr de Dones en Xarxa trobareu totes les fotografies de l’acte.

Aquí teniu la llista d’assistents, amb els seus blocs i les seves xarxes:

- Trina Milán: bloc / Facebook / Twitter

- Adriana López: bloc

- Amparo Bernad: bloc / Twitter

- Anna Boluda: web / Facebook / Twitter

- Clara Martín: web / Facebook / Twitter

- Clara Vergés: web / Facebook / Twitter

- Emma Giné: bloc / Facebook / Twitter

- Eva Jiménez: bloc / Twitter

- Jenny Moix: web

- Laia Pajuelo: web / Facebook

- Laura González: Facebook

- Lourdes Muñoz: bloc / Facebook / Twitter

- Mª Carmen Navarro: bloc / Facebook

- Mariví Arróspide: bloc

- Mercè Piqueras: bloc

- Natàlia Pomar: web / Facebook

- Nati Falcó: bloc / Facebook

- Neus Navarro: bloc / Facebook

- Olga Arderiu: web / Facebook

- Pili Muñoz: bloc / Facebook

- Rosa Mª Garrido: bloc / Facebook / Twitter

- Teresa Bau: bloc / Twitter

PUBLICAT A DONES EN XARXA

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket