La Regidora de Polítiques de Gènere de Sant Adrià, Isabel Marcuello, va donar la benvinguda a totes les persones assistents, un grup format majoritàriament per dones però que va comptar, també, amb la participació d’un significant nombre d’homes.
Marcuello va cedir la paraula a l’alcalde de Sant Adrià, Jesús M. Canga Castaño, que va començar el seu parlament confessant el seu desconeixement inicial del terme "noves masculinitats", el tema al voltant del qual van girar els tallers precongressuals organitzats al municipi.
Canga va expressar la seva admiració per les persones que es dediquen a defensar els drets de les dones i a afavorir l’impuls de les polítiques d’igualtat: "ho fan realment per vocació, ja que és una tasca difícil i continua". I va subratllar que els homes hi seran també presents en el proper Congrés "perquè els hi correspon i per justícia".
Tot seguit, les regidores de polítiques de gènere dels municipis organitzadors van ser convidades a unir-se a la presentació i cadascuna d’elles va exposar l’experiència viscuda a les seves respectives poblacions durant la fase precongressual.
Francisca Teruel i Laguna va parlar del taller realitzat a Badalona, Usos del Temps, durant el qual es va tractar la dificultat de conciliar vida laboral, familiar i personal.
Ángeles Peláez Moya va exposar l’experiència del taller Dones i Entorn, desenvolupat a Santa Coloma de Gramenet, on les dones participants van dissenyar la seva ciutat ideal des de la perspectiva de gènere.
Maria Eugènia Cabezudo Miguélez va destacar la bona acollida del taller de Noves Tecnologies, a Montgat, que té la voluntat d’apropar les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) a les dones del municipi.
Maria Antònia Fort Marrugat va destacar l’interés que va suscitar el taller Salut i Gènere, realitzat a Tiana, on es van tractar les "malalties que no es veuen", com ara la fibromialgia o l’estrès.
Per tal d’explicar el taller desenvolupat a Sant Adrià de Besòs, Noves Masculinitats, Isabel Marcuello va cedir la paraula a Cristóbal Avilés, membre del grup Homes per la Igualtat.
Avilés va dir que l’objectiu de la seva associació és la implicació dels homes en un nou model de societat més igualitari, on la corresponsabilitat en les tasques de la llar i en la cura dels infants, i l’adaptació dels horaris laborals als principis de conciliació, entre altres, hi juguen un paper molt important.
Avilés va defensar la igualtat plena entre homes i dones, i va rebutjar la utilització de qualsevol tipus de violència per part dels homes cap a les dones. "Es pot seguir sent home i expressar els teus sentiments o preocupacions", va dir. També va assegurar que totes les persones, tant homes com dones, serien més feliços vivint en una societat més equitativa.
En nom de les dones participants en el taller de Noves Masculinitats també va parlar la Judith, que va remarcar la importància de la incorporació dels homes en la lluita pels drets de les dones com a únic camí per aconseguir la igualtat real i efectiva.
A l’acte de Proclamació també va participar la coordinadora tècnico-política del II Congrés, Ester Pujol Martí, que va destacar la importància de generar un debat ciutadà de caràcter interterritorial, capaç d’afavorir l’intercanvi d’experiències, i impulsar la complicitat de les diverses institucions públiques així com reforçar el compromís del Barcelonès Nord en les polítiques per la igualtat.
Per acabar, Marcuello va recordar que el II Congrés de Dones del Barcelonès Nord tindrà lloc els dies 4 i 5 de març - a Santa Coloma i Badalona respectivament - i va agraïr la col·laboració de Dones en Xarxa en la difusió de tots els actes relacionats amb el Congrés a través d’Internet.
Podeu consultar tota la informació relativa al Congrés a través del seu bloc oficial i veure les fotografies de l'acte a la galeria de Flickr de Dones en Xarxa.