dimecres, 31 de desembre del 2008

Dones en Xarxa arriba a Sant Joan Despí

dimecres, 31 de desembre del 2008 0
El passat 17 de desembre es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Sant Joan Despí i l’associació Dones en Xarxa per tal de desenvolupar el projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes.

L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, i la presidenta de Dones en Xarxa, l’escriptora catalana Gemma Lienas, es van reunir a la seu del mateix ajuntament i, en presència de membres de Dones Despí, van procedir a la signatura de dit conveni.

Dones en Xarxa és una associació sense ànim de lucre que neix l’any 2004 d’un grup de dones feministes i progressistes liderat per Gemma Lienas i la periodista Montserrat Boix. El seu objectiu principal és el de mostrar la veu de les dones catalanes a l’opinió pública general i apoderar-les a través de les noves tecnologies.

Per a aquest fi, Dones en Xarxa crea un lloc web amb l’ànim de fer xarxa, ser punt de trobada, espai de reflexió i altaveu d’iniciatives de les dones catalanes. Inicialment, la pàgina s’allotja dins Mujeres en Red, un dels portals feministes més importants de la web.

Al 2006, Dones en Xarxa amplia el seu camp d’actuació i comença a impulsar accions d’intervenció social directa amb les dones. Aquí és on s’emmarca el projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes, l’objectiu del qual és fomentar l’ús d’Internet entre les dones com a una eina de comunicació, de relació i de participació en l’exercici de la ciutadania per tal de superar l’exclusió digital per raó de gènere.

La part pràctica del projecte es desenvolupa a diferents municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental a través d’un seguit de tallers i xerrades divulgatives. Les xerrades Dona, la xarxa va amb tu i La xarxa, un espai de participació pretenen sensibilitzar les dones sobre la importància de ser-hi a la xarxa no solament com a consumidores d’informació, sinó també com a creadores de continguts. Els tallers Dona, connecta’t i Activisme 2.0 ofereixen formació a les dones per aprendre a navegar, a fer servir el correu electrònic, a buscar notícies i a participar de forma activa a Internet a través de les eines de la web 2.0.

Amés, cadascun dels municipis participants en el projecte (entre els quals, ja s’inclou Sant Joan Despí) gaudeix d’un espai propi a la pàgina web de Dones en Xarxa en forma de web local, on es destaquen les notícies i els esdeveniments que fan referència a les dones de la zona. L’objectiu final d’aquest projecte és que les dones utilitzin els coneixements adquirits en els tallers per relacionar-se i expressar-se a través de la nostra pàgina web i, així, constituir una xarxa de xarxes locals a tota Catalunya.

PUBLICAT A DONES DE SANT JOAN DESPÍ EN XARXA

dissabte, 6 de desembre del 2008

Tallers a Badia

dissabte, 6 de desembre del 2008 0
Dones en Xarxa va impartir tallers d'Internet a les dones de Badia del Vallès.

- Un Dona Connecta't, d'iniciació a Internet, entre el 24 d'octubre i el 14 de novembre del 2008, en 4 sessions, de 10 a 11:30 hores, en el que van participar 11 dones.

- I un Activisme 2.0, d'introducció a la web 2.0, entre el 21 de novembre i el 5 de desembre del 2008, en 3 sessions, de 10 a 12 hores, en el que van participar 9 dones.

Ambdós tallers van ser realitzats a l'Aula d'Informàtica de l'edifici El Molí.

Fotos d'El Molí:


Fotos de les classes:


Fotos d'algunes de les alumnes:

dimecres, 3 de desembre del 2008

Tallers a Castelldefels

dimecres, 3 de desembre del 2008 0
Dones en Xarxa va impartir tallers d'Internet a les dones de Castelldefels.

- Un Dona Connecta't, d'iniciació a Internet, entre el 28 d'octubre i l'11 de novembre del 2008, en 3 sessions, de 10 a 12 hores, en el que van participar 6 dones.

- I un Activisme 2.0, d'introducció a la web 2.0, entre el 18 de novembre i el 2 de desembre del 2008, en 3 sessions, de 10 a 12 hores, en el que van participar 7 dones.

Ambdós tallers van ser realitzats a l'Aula de Formació del Cibercast.

Fotos del Cibercast:


Fotos de les classes:


Fotos d'algunes de les alumnes:



dimecres, 26 de novembre del 2008

La representació de la violència vers les dones en els mitjans de comunicació

dimecres, 26 de novembre del 2008 0
Avui dimecres, 26 de novembre, s’ha realitzat al Centre de Formació de Persones Adultes Mestre Esteve un taller titulat La representació de la violència vers les dones en els mitjans de comunicació. El taller, que va començar a les sis de la tarda, va ser impartit per la Júlia Fisas, membre de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

Aquesta activitat s’emmarca dins les Jornades de Tardor de la Dona que cada any organitza l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i que, enguany, arriben a la seva dissetena edició. L’objectiu d’aquestes jornades és el de conscienciar a la ciutadania sobre el problema de la violència de gènere.

El taller pretenia fer reflexionar als alumnes del centre, un grup heterogeni format per homes i dones de diferents edats, races i estrats socials, sobre la importància de mitjans com ara el cinema o la televisió en la construcció de la realitat. Destacava el fet que la visió de dits mitjans no és ni neutral ni objectiva, sinó que es basa en una sèrie de valors, sovint estereotipats, que han estat adquirits des de la infantesa.

A través d’exemples de fragments de pel·lícules (Braveheart, Matrix, Amor a quemarropa) i d’anuncis publicitaris (Fotoprix, Dolce & Gabbana, Jimmy Choo, Gucci, Jean Paul Gaultier), es va donar una idea de com els mitjans representen la violència i per a quins fins és utilitzada, des de la vessant més sentimental fins a la del pur espectacle, passant pel factor impacte igual a vendes.

Es van veure nombroses imatges que mostraven clars actes de violència vers les dones (com, per exemple, l’escenificació d’una violació a l’anunci de Dolce & Gabbana) que els alumnes es resistien a acceptar com a tals. Escudant-se en el fet de què allò era ficció, o que a la model de l’anunci li pagaven molts diners, etc. els hi costava entendre que aquelles imatges acabarien condicionant la idea de les dones de qualsevol persona que les veiés, especialment, la dels infants.

Una part del sector masculí de l’alumnat es va mostrar especialment reticent a acceptar aquesta idea, cosa que va provocar un saludable debat entre ells i la Júlia. Les dones també van donar la seva opinió però, en general, es van mostrar més reservades.

El proper divendres, 28 de novembre, es tornarà a impartir el taller, al mateix lloc però a les 10 del matí, per a totes aquelles persones que hi estiguin interessades i no hagin pogut assistir a la sessió d’avui. Serà, amés, l’últim acte d’aquestes XVII Jornades de Tardor de la Dona de Sant Feliu de Llobregat.

divendres, 21 de novembre del 2008

Tallers a Cervelló

divendres, 21 de novembre del 2008 0
Dones en Xarxa va impartir tallers d'Internet a les dones de Cervelló.

- Un Dona Connecta't, d'iniciació a Internet, entre el 13 i el 27 d'octubre del 2008, en 3 sessions, de 17:30 a 19:30 hores, en el que van participar 12 dones.

- Un segon Dona Connecta't, entre el 10 i el 24 de novembre del 2008, en 3 sessions, de 17:30 a 19:30 hores, en el que van participar 9 dones.

- I un Activisme 2.0, d'introducció a la web 2.0, entre el 6 i el 20 de novembre del 2008, en 3 sessions, de 17:30 a 19:30 hores, en el que van participar 9 dones.

Tots els tallers van ser realitzats a l'Aula d'Informàtica del S.E.S. Cervelló.

Fotos del S.E.S. Cervelló:


Fotos d'algunes de les alumnes:



dimecres, 15 d’octubre del 2008

Les webs del Baix Llobregat

dimecres, 15 d’octubre del 2008 0
Amb l'arribada de dues noves dinamitzadores a l'equip de Dones en Xarxa pels municipis del Vallés Occidental, a mi m'han desplaçat al Baix Llobregat.

A partir d'ara, doncs, m'encarregaré de les webs locals de Cervelló, Cornellà, Olesa de Montserrat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.

divendres, 22 d’agost del 2008

Les webs del Vallès Occidental

divendres, 22 d’agost del 2008 0
El projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes es desenvolupa actualment a 21 municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental. Al Baix, vam començar a oferir formació en Internet al 2007. Al Vallès, però, comencem aquest any.

A mi m'han encarregat engegar les webs locals del Vallès. Per tant, a partir d'ara, gestionaré els continguts de les webs de Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa.

dimecres, 6 d’agost del 2008

Més continguts femenins a la xarxa

dimecres, 6 d’agost del 2008 0
Se suposa que Internet és un mitjà democràtic i, en el millor dels casos, ho és: tothom pot accedir a la xarxa, informar-se i contrastar aquesta informació, entre altres coses. Però se li suposa una pluralitat de veus, d’opinions, de punts de vista, que no es dóna.

Segons l’última enquesta de l’Instituto Nacional de Estadística, un 52.8% d’homes utilitzen Internet amb freqüència enfront d’un 47.1% de dones. No ens trobem, doncs, davant d’una situació d’igualtat, sinó d’allò que anomenem fractura digital de gènere. La cosa empitjora quan ens adonem que la majoria de continguts de la xarxa són aportats pels homes, amb conseqüències com ara la perpetuació d’estereotips de gènere o la utilització d’un llenguatge masclista.

La qüestió és que Internet és un reflex de la societat en la que vivim i, com ella, té les seves mancances. No podem esperar que siguin els organismes públics els que solucionin el problema (segons el Servei d’Ocupació de Catalunya, no existeixen ofertes de treball per les dones; proveu a cercar metgessa o advocada o infermera... i ja veureu què trobeu). Tampoc podem esperar que sigui la pròpia cibercomunitat (formada, majoritàriament, per homes) qui ho faci. Som les dones les que hem d’adoptar una actitud activa i fer-nos sentir en el ciberespai. Com? Aprofitant les eines que ens ofereix la Web 2.0.

Blogger, Wikipèdia, YouTube, Flickr, Menéame... Totes hauríem d’estar familiaritzades amb aquests noms. És l’Internet social, l’Internet participatiu. Gratuït. I fàcil d’utilitzar. Perquè no pot ser que la majoria dels autors dels blogs siguin homes. Perquè no pot ser que si cerquem escriptores o filòsofes o polítiques a la Wikipèdia, els resultats siguin tan escassos. Perquè no pot ser que busquem vídeos amb la paraula clau “dona” i la majoria dels resultats siguin de caire semi-pornogràfic. I el mateix amb les fotos. Perquè no pot ser que la xarxa, actualment, estigui dominada pels homes.

dilluns, 21 de juliol del 2008

Diari d'una dona en xarxa

dilluns, 21 de juliol del 2008 0
El bloc Diari d'una Dona en Xarxa neix amb la intenció de documentar les meves experiències com a responsable de xarxes i comunicació i formadora en TICs a l'associació Dones en Xarxa. Després d'una entrevista personal i una prova de selecció, començo a treballar. Durant les properes tres setmanes farem formació.
 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket