dimecres, 26 de novembre del 2008

La representació de la violència vers les dones en els mitjans de comunicació

dimecres, 26 de novembre del 2008
Avui dimecres, 26 de novembre, s’ha realitzat al Centre de Formació de Persones Adultes Mestre Esteve un taller titulat La representació de la violència vers les dones en els mitjans de comunicació. El taller, que va començar a les sis de la tarda, va ser impartit per la Júlia Fisas, membre de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

Aquesta activitat s’emmarca dins les Jornades de Tardor de la Dona que cada any organitza l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i que, enguany, arriben a la seva dissetena edició. L’objectiu d’aquestes jornades és el de conscienciar a la ciutadania sobre el problema de la violència de gènere.

El taller pretenia fer reflexionar als alumnes del centre, un grup heterogeni format per homes i dones de diferents edats, races i estrats socials, sobre la importància de mitjans com ara el cinema o la televisió en la construcció de la realitat. Destacava el fet que la visió de dits mitjans no és ni neutral ni objectiva, sinó que es basa en una sèrie de valors, sovint estereotipats, que han estat adquirits des de la infantesa.

A través d’exemples de fragments de pel·lícules (Braveheart, Matrix, Amor a quemarropa) i d’anuncis publicitaris (Fotoprix, Dolce & Gabbana, Jimmy Choo, Gucci, Jean Paul Gaultier), es va donar una idea de com els mitjans representen la violència i per a quins fins és utilitzada, des de la vessant més sentimental fins a la del pur espectacle, passant pel factor impacte igual a vendes.

Es van veure nombroses imatges que mostraven clars actes de violència vers les dones (com, per exemple, l’escenificació d’una violació a l’anunci de Dolce & Gabbana) que els alumnes es resistien a acceptar com a tals. Escudant-se en el fet de què allò era ficció, o que a la model de l’anunci li pagaven molts diners, etc. els hi costava entendre que aquelles imatges acabarien condicionant la idea de les dones de qualsevol persona que les veiés, especialment, la dels infants.

Una part del sector masculí de l’alumnat es va mostrar especialment reticent a acceptar aquesta idea, cosa que va provocar un saludable debat entre ells i la Júlia. Les dones també van donar la seva opinió però, en general, es van mostrar més reservades.

El proper divendres, 28 de novembre, es tornarà a impartir el taller, al mateix lloc però a les 10 del matí, per a totes aquelles persones que hi estiguin interessades i no hagin pogut assistir a la sessió d’avui. Serà, amés, l’últim acte d’aquestes XVII Jornades de Tardor de la Dona de Sant Feliu de Llobregat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket