dijous, 29 de setembre del 2011

Mar Juan parlarà d’agricultura i tecnologia al VIII Còctels & Blocs

dijous, 29 de setembre del 2011
Dones en Xarxa ha convidat a la Mar Juan Fernández-Pacheco per explorar, durant la vuitena edició del Còctels & Blocs, un tema poc conegut i de caire tradicionalment masculí : el de l’agricultura.

La Mar, nascuda a Barcelona fa 45 anys, és tècnica superior en informàtica de gestió i, des del 2001, treballa al Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya com a Directora de Projectes.

S’ha encarregat de diferents iniciatives dins de tots els àmbits del Departament, sent responsable dels projectes de la Direcció General de Pesca, la Subdirecció General d’Agricultura i dels Sistemes d’Informació Geogràfica.

Si voleu venir a escoltar-la, apunteu-vos aquesta cita a la vostra agenda : dijous, 13 d’octubre, a partir de les 19 hores, a la Cocteleria Milano (Ronda Universitat, núm. 35) de Barcelona.

Com sempre, les begudes aniran a càrrec de cadascuna de les participants i Dones en Xarxa procurarà el pica-pica. Per confirmar la vostra assistència, envieu un e-mail a donesenxarxa@donesenxarxa.cat amb assumpte VIII Còctels & Blocs, o responeu a través de l’esdeveniment que hem creat a Facebook.

I, per anar obrint boca, la pròpia Mar ens explica, a continuació, la seva trajectòria i la seva visió d’aquest món:

Agricultura i tecnologia, un repte en un món masculí

Des de l’inici de la història el paper de la dona a l’agricultura ha estat fonamental. Des de sempre la dona ha estat el sostén de la família : els homes sortien a caçar per alimentar-se mentre la dona cuidava dels nens i nenes. Però, poc a poc, les dones varen anar descobrint una nova forma d’aconseguir aliments. Quan la humanitat passa de ser nòmada a sedentària aquest paper es potencia : primer tan sols recol·lectant fruits i, després, treballant la terra.

Tot i que la feina de la dona al món agrari sempre ha estat fonamental (tant col·laborant amb l’home en les tasques del camp, com ocupant-se dels animals o anant a vendre als mercats) tradicionalment la història ha deixat a les dones en un segon pla per ser considerades aquestes tasques com una labor masculina. L’esforç de la dona per a fer-se veure ha estat molt gran.

I està clar que en els nostres dies la situació no ha canviat gaire: els sindicats agraris, les reunions participatives amb el sector, els consells rectors i directius de les cooperatives i societats agràries, tenen sempre una baixa participació femenina.

Però quan ens acostem a la tecnologia i les innovacions aplicades a aquest camp, les estadístiques del nombre de tècnics entre homes i dones comencen a variar. I es la dona qui pren un paper important o, si més no, molt més igualat.

Veritablement, la meva ignorància en el mon agrícola i de la industria que l’envolta era total. I quan a l’any 2002 surt l’encàrrec de fer un nou registre vitivinícola que reguli des del cep a l’ampolla, es planteja un autèntic repte de mescla de coneixements, passant des del sector primari, per l’elaboració del vi, fins a aquella botella etiquetada amb un número que ens indica la seva procedència.

I per acabar d’arrodonir aquesta ja complexa traçabilitat, el lligam a una regulació amb una normativa Europea estricta on cada pam de plantació de vinya queda regulat, controlat i fiscalitzat.

El procés per arribar a tenir una de les millors eines del món, en matèria d’administració pública, que reguli un cultiu tant important com la vinya, va ser una de les experiències professionals més complertes que havia viscut.

Passar de ser una tècnica en informàtica a convertir-me en una gran coneixedora dels processos vitivinícoles per a poder construir tecnologia enfocada a l’ús pels pagesos, cellers i denominacions d’origen, on aquests siguin usuaris de les seves pròpies dades, de les seves pròpies parcel·les i que els ajudi a millorar la qualitat dels productes, segueix estant a dia d’avui una de les feines més enriquidores en les que segueixo treballant.

L’Elena Gómez del Pozuelo va dir en aquest mateix fòrum : "Troba una feina que t’agradi i no hauràs de treballar mai". I si bé s’han de fer altres projectes que no deixen també de ser altament interessants, aquesta ha passat a ser una ocupació en la que cada dia que hi treballo es converteix en un hobby i un plaer.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket