dijous, 15 de juliol del 2010

Femitic, un concurs copyleft

dijous, 15 de juliol del 2010
Dones en Xarxa i, en concret, Femitic aposten per la filosofia open, obert en anglès, i pel copyleft, en oposició a la forma més coneguda de drets d’autor, el copyright.

Per aquest motiu, s’especifica explícitament en les bases del concurs de Femitic que:

"Els vídeos han d’estar sota una llicència copyleft, que permeti l’ús de l’obra amb qualsevol propòsit, la còpia, modificació i redistribució, amb o sense canvis, sempre que es garanteixi que l’obra derivada quedarà sota llicència en les mateixes condicions".

Gràcies a aquest moviment, que reconeix el dret de les persones a accedir al coneixement, disposem, avui en dia, de nombrosos programes i aplicacions informàtiques i d’Internet de codi obert o software lliure.

Però aquest concepte no afecta només a l’àmbit tecnològic, sinó també a qualsevol altra manifestació artística, cultural o científica, com ara imatges fitxes, imatges en moviment, àudio, música, textos, etc.

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que ofereix diversos tipus de llicències amb l’objectiu de regular la manera en què els treballs es comparteixen.

Les quatre condicions que s’han de tenir en compte a l’hora de llicenciar una obra són:

- Reconeixement: fer referència a l’autor/a de l’obra.

- Ús comercial: es pot o no explotar l’obra amb fins econòmics.

- Obres derivades: es permet o no modificar l’obra original.

- Compartir en condició d’igualtat: si l’obra ha estat modificada, s’ha de llicenciar de la mateixa manera que l’original.

De la combinació d’aquestes quatre condicions s’obtenen sis tipus de llicències. La més dèbil permet l’ús comercial i les obres derivades, i només demana el reconeixement de l’autor/a. La més forta no permet ni usos comercials ni obres derivades i, per descomptat, exigeix el reconeixement de l’autor/a. Trobareu més informació sobre les llicències de Creative Commons aquí.

Com afecta el copyleft als vídeos presentats a Femitic?

D’acord amb la filosofia del copyleft, els vídeos presentats a Femitic poden distribuir-se, copiar-se i modificar-se, sempre i quan es citi el nom de l’autora i es garanteixi que l’obra derivada quedarà sota una llicència similar.

De la mateixa manera, els materials no originals (és a dir, que no hagin creat elles mateixes) que usin les concursants per a la realització dels seus vídeos (fotografies, pel·lícules, àudios, músiques, etc.) hauran d’estar sota una llicència que permeti també la seva re-utilització i, en els crèdits, hauran d’esmentar el seu autor/a.

Per exemple, un vídeo presentat a Femitic no pot contenir un fragment d’una pel·lícula comercial, ni tampoc una cançó d’un artista comercial, ja que aquestes obres, molt possiblement, estaran protegides per copyright. Utilitzar treballs d’aquestes característiques constitueix una infracció dels drets d’autor que és denunciable i pot ser penalitzada.

On trobo material copyleft que pugui utilitzar a Femitic?

- Música: Jamendo, MusicLeft, Nomag, Cadena Libre, Vida Perra, Phlow, Musica Copyleft.

- Imatges: Every Stock Photo, DHD, Free Photo, Graphics Kingdom, Free Images, Flickr CC.

- Vídeos: Tu TV, Internet Archive.

NOTA: Reviseu atentament les condicions específiques de cada obra abans d’utilitzar-la.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket