dimecres, 11 d’agost del 2010

Amelia López: "Els homes són una mica masclistes, però no per maldat sinó per ignorància"

dimecres, 11 d’agost del 2010
El passat 7 de maig, Dones en Xarxa es va reunir amb Amelia López, la representant de les dones de l’Associació Cultural Gallega Rosalía de Castro en el Consell de les Dones de Cornellà. La cita va tenir lloc al Citilab, el mateix centre que acull els tallers d’Internet de Dones en Xarxa al municipi, en els quals han participat un bon nombre de dones procedents de l’entitat gallega.

La història de l’Associació Rosalía de Castro està íntimament lligada a la de l’Amelia, que va ser una de les fundadores de l’entitat. L’Amelia, que era professora d’educació primària a un petit poble de Galícia, es va traslladar a Catalunya a finals dels anys 70 en busca de nous reptes i emocions. Poc després va néixer la seva filla i, amb ella, el sentiment de que calia mantenir la cultura tradicional gallega viva per a les noves generacions.

"La dansa, el menjar, la música... Després de venir a Cornellà, vaig començar a sentir una mica de nostàlgia. La meva filla havia nascut a Catalunya i, per suposat, la cultura catalana formaria part de la seva vida. Però no volia que desconegués el folklore gallec", ens va comentar l’Amelia. Crear una associació i impulsar des d’ella activitats amb marcat caràcter gallec era la solució. L’elecció del nom va ser objecte de molts debats, però es va optar per Rosalía de Castro "perquè és la nostra poetessa".

Des de la seva posició a l’entitat, l’Amelia ha impulsat moltes iniciatives, tant en general pel conjunt dels membres de l’associació, com en particular per a les dones que la conformen. Ella és l’encarregada, moltes vegades, d’animar-les a participar en les activitats, i va ser la ’culpable’ de que algunes s’atrevissin a endinsar-se en el món d’Internet i de les noves tecnologies de la mà de Dones en Xarxa.

Des de fa quatre anys, amés, l’Associació Rosalía de Castro celebra el Dia Internacional de les Dones amb un acte "que compti amb una part intel·lectual i una altra més recreativa. Enguany, vam organitzar una xerrada molt interessant sobre el paper de la dona rural i, després, un sopar cuinat per membres de l’entitat". L’Amelia emfatitza el fet de què sempre intenten incloure els homes en aquesta celebració i que, tot i la seva inicial reticència, normalment ho aconsegueixen.

Amb tot, confessa que alguns homes "són una mica masclistes, però no per maldat sinó per ignorància". Tradicionalment, la junta directiva de l’entitat ha estat formada exclusivament per homes, i no ha estat fins els últims 2 o 3 anys que les dones s’hi han començat a incorporar. "Aquest any, per fi, hem aconseguit tenir una dona presidenta. És una noia jove que crec que pot fer molt de bé a l’associació", va dir l’Amelia.

El problema que sempre es troben les dones per poder involucrar-se en les activitats de l’entitat és la manca de temps: "Moltes d’elles treballen i, amés, s’encarreguen de la casa, dels fills i filles, dels nets i netes... Crec que les dones hem de canviar la nostra mentalitat, hem d’aconseguir alliberar-nos. La feina i la família estan molt bé, però també hem de treure temps per a nosaltres mateixes".

En quant al futur, l’Amelia hi veu moltes oportunitats (l’associació compta amb una revista anomenada Lua Nova i el seu propi programa de ràdio, amb pàgina a Facebook), però hi ha una cosa que l’angoixa: "Si vens qualsevol dia a l’associació trobaràs, o bé gent gran, o bé infants. Les generacions intermitges no hi participen". L’Amelia, però, no perd l’esperança i continuarà amb la seva tasca – mantenir ben viva al cor de tots els homes i, sobre tot, totes les dones de l’entitat, la cultura gallega.

PUBLICAT A DONES DE CORNELLÀ EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket