divendres, 23 de juliol del 2010

Mariel Maciá dóna suport a Femitic

divendres, 23 de juliol del 2010 0

El passat 13 de juliol, Dones en Xarxa es va reunir amb la directora de cinema, Mariel Maciá, per parlar sobre el concurs de vídeos realitzats per dones, Femitic, i la seva experiència com a realitzadora a la xarxa.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

Núria Castro s’emporta el seu iPad

El passat 21 de juliol, Dones en Xarxa va lliurar un iPad d’Apple a la guanyadora del primer sorteig de Femitic, la Núria Castro de Terrassa.

Com és estiu i el temps acompanya, la trobada va ser a la fresca d’una terrassa de Barcelona, tot prenent un refresc.

La Núria estava molt contenta alhora que emocionada. Ens va explicar que s’havia afeccionat a Internet, les xarxes socials i, en especial, al vídeo, arrel d’uns cursos que va fer, fa poc, a la seva ciutat de residència, Terrassa.

A la pregunta “Com et vas assabentar del concurs Femitic?”, la Núria va ser ràpida en contestar: “Navegant per la xarxa”. Va presentar dos vídeos ben diferents entre sí: Encara ens queda molt per fer... i Perduda a Internet.

Un plaer desvirtualitzar-te, Núria! Esperem que gaudeixis molt de l’iPad!

Aquests dies de vacances d’estiu poden ser un bon moment perquè aflorin idees per a fantàstics vídeos. Recordeu que el tema ha d’estar relacionat amb les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i les dones.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

dijous, 15 de juliol del 2010

Femitic, un concurs copyleft

dijous, 15 de juliol del 2010 0
Dones en Xarxa i, en concret, Femitic aposten per la filosofia open, obert en anglès, i pel copyleft, en oposició a la forma més coneguda de drets d’autor, el copyright.

Per aquest motiu, s’especifica explícitament en les bases del concurs de Femitic que:

"Els vídeos han d’estar sota una llicència copyleft, que permeti l’ús de l’obra amb qualsevol propòsit, la còpia, modificació i redistribució, amb o sense canvis, sempre que es garanteixi que l’obra derivada quedarà sota llicència en les mateixes condicions".

Gràcies a aquest moviment, que reconeix el dret de les persones a accedir al coneixement, disposem, avui en dia, de nombrosos programes i aplicacions informàtiques i d’Internet de codi obert o software lliure.

Però aquest concepte no afecta només a l’àmbit tecnològic, sinó també a qualsevol altra manifestació artística, cultural o científica, com ara imatges fitxes, imatges en moviment, àudio, música, textos, etc.

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que ofereix diversos tipus de llicències amb l’objectiu de regular la manera en què els treballs es comparteixen.

Les quatre condicions que s’han de tenir en compte a l’hora de llicenciar una obra són:

- Reconeixement: fer referència a l’autor/a de l’obra.

- Ús comercial: es pot o no explotar l’obra amb fins econòmics.

- Obres derivades: es permet o no modificar l’obra original.

- Compartir en condició d’igualtat: si l’obra ha estat modificada, s’ha de llicenciar de la mateixa manera que l’original.

De la combinació d’aquestes quatre condicions s’obtenen sis tipus de llicències. La més dèbil permet l’ús comercial i les obres derivades, i només demana el reconeixement de l’autor/a. La més forta no permet ni usos comercials ni obres derivades i, per descomptat, exigeix el reconeixement de l’autor/a. Trobareu més informació sobre les llicències de Creative Commons aquí.

Com afecta el copyleft als vídeos presentats a Femitic?

D’acord amb la filosofia del copyleft, els vídeos presentats a Femitic poden distribuir-se, copiar-se i modificar-se, sempre i quan es citi el nom de l’autora i es garanteixi que l’obra derivada quedarà sota una llicència similar.

De la mateixa manera, els materials no originals (és a dir, que no hagin creat elles mateixes) que usin les concursants per a la realització dels seus vídeos (fotografies, pel·lícules, àudios, músiques, etc.) hauran d’estar sota una llicència que permeti també la seva re-utilització i, en els crèdits, hauran d’esmentar el seu autor/a.

Per exemple, un vídeo presentat a Femitic no pot contenir un fragment d’una pel·lícula comercial, ni tampoc una cançó d’un artista comercial, ja que aquestes obres, molt possiblement, estaran protegides per copyright. Utilitzar treballs d’aquestes característiques constitueix una infracció dels drets d’autor que és denunciable i pot ser penalitzada.

On trobo material copyleft que pugui utilitzar a Femitic?

- Música: Jamendo, MusicLeft, Nomag, Cadena Libre, Vida Perra, Phlow, Musica Copyleft.

- Imatges: Every Stock Photo, DHD, Free Photo, Graphics Kingdom, Free Images, Flickr CC.

- Vídeos: Tu TV, Internet Archive.

NOTA: Reviseu atentament les condicions específiques de cada obra abans d’utilitzar-la.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

dilluns, 12 de juliol del 2010

Participa a "La Carlota et parla de sexe" i ves al cinema de franc!

dilluns, 12 de juliol del 2010 0
Amb l’arribada de l’estiu i de les vacances, tenim més oportunitats per sortir i passar-nos-ho bé. La temporada estiuenca es caracteritza, entre altres coses, pel gran nombre d’estrenes de cinema, amb pel·lícules per a tota la família i també adreçades a la gent jove.

Aquest és el cas de El Diario de Carlota, un film basat en la novel·la El Diari Vermell de la Carlota, de l’escriptora i presidenta de Dones en Xarxa, Gemma Lienas.

Dirigida per José Manuel Carrasco, i protagonitzada per Andrea Ros i Maxi Iglesias, entre altres, la pel·lícula explica la història de la Carlota, una adolescent que, després d’un desengany amorós, decideix escriure un diari a través del qual intentarà resoldre els seus problemes.

Com sabeu, la Carlota és també el personatge que dóna nom i imatge al consultori de sexualitat i relacions afectives de Dones en Xarxa, La Carlota et parla de sexe. Doncs bé, aprofitant l’estrena de la pel·lícula, la nostra associació ha decidit sortejar, cada setmana, dues entrades de cine per veure aquest film entre totes les persones que participin en el consultori.

A partir del dilluns, 26 de juliol, Dones en Xarxa posarà en marxa aquest concurs (la pel·lícula s’estrena el divendres 23). El següent dilluns es realitzarà el sorteig de les primeres dues entrades entre totes les persones que, o bé hagin comentat alguna de les publicacions del blog de la Carlota, o bé hagin deixat alguna pregunta al consultori del mes, durant la setmana anterior.

Quants més comentaris/consultes realitzis, més possibilitats tindràs de guanyar una d’aquestes entrades. Això sí, els comentaris i/o les consultes han d’estar estrictament relacionades amb el tema de la pàgina. No comptaran pel sorteig comentaris sense contingut com ara "Hola!" o aquells que es desviïn del tema que ens ocupa: la sexualitat i les relacions afectives.

El sorteig es realitzarà a partir de les adreces electròniques que ens deixeu en el formulari per a comentar/consultar. Per tant, assegureu-vos que són e-mails vàlids i actius. Els noms dels o les guanyadores de les entrades seran publicats, setmanalment, al blog de la Carlota i a la pàgina web de Dones en Xarxa. Amés, els hi comunicarem a ells o elles personalment a través de dits correus electrònics.

Els sorteigs d’entrades continuaran durant tot l’estiu, fins que el film caigui de la cartellera. Pots participar en tants sortejos com vulguis. Això sí, hauràs de tornar a visitar el blog de la Carlota i comentar o consultar, ja que les adreces electròniques no s’acumularan de sorteig en sorteig.

Anima’t, participa i ves al cine de franc!!

PUBLICAT A DONES EN XARXA

dimecres, 7 de juliol del 2010

Idees per a la realització de vídeos pel Femitic

dimecres, 7 de juliol del 2010 0
Moltes dones ens esteu fent arribar correus i ens truqueu per demanar informació més concreta sobre què vol dir exactament la frase central de les bases del concurs: “El tema del vídeo ha d’estar relacionat explícitament amb la participació de les dones en qualsevol de les formes que prenen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)”.

Les bases especifiquen, també, que "els vídeos que es presentin al concurs hauran de mostrar indistintament la relació real o desitjada entre les dones i Internet", i continuen amb una proposta més detallada de quins objectius han d’acomplir:

- Fomentar la creació de continguts digitals entre les dones.

- Animar les dones perquè participin activament a Internet i a les xarxes socials.

- Visibilitzar les dones a Internet.

- Disminuir la fractura digital de gènere.

- I fomentar l’ús d’Internet com un espai on promoure valors igualitaris i inclusius entre les i els joves.

Sabem que aquests són conceptes bastant genèrics i, per aquest motiu, assenyalem a continuació algunes idees més concretes que esperem us ajudin a impulsar la vostra creativitat:

- Internet ens facilita la nostra vida quotidiana: fer la compra, solucionar tràmits administratius, utilitzar receptes de cuina, etc.

- Internet ens ajuda a incorporar-nos al mercat laboral: formació online, recerca de feina, models de currículum, visibilització d’una empresa o marca, etc.

- Internet ens informa de les diferents possibilitats d’oci: escollir unes vacances, buscar un restaurant, consultar la cartellera, visitar un museu de manera online, etc.

- Internet és un mitjà ideal per expressar la nostra creativitat: escriure relats o poesia, publicar fotografies, exposar pintures o escultures, donar a conèixer un grup musical, etc.

- I també per expressar les nostres opinions: comentaris a pàgines i blogs, fòrums de discussió, etc.

- Internet possibilita que seguim l’actualitat, en temps real: portals de notícies, votacions d’enllaços, subscripcions, etc.

- Internet ens permet compartir la nostra vida amb altres persones, conegudes o desconegudes, d’arreu del món: el correu electrònic, els xats, les xarxes socials, etc.

- I, d’aquesta manera, entrar en contacte i comunicar-nos amb familiars (de diferents països i generacions) i amistats (fer-ne de noves i recuperar-ne d’antigues).

- Internet fomenta la creació de xarxes entre persones amb interessos comuns: aficions, ideologies, estils de vida, etc.

Si tens més idees que puguin ampliar aquest ventall proposat, t’animen a que les comparteixis amb nosaltres a través del formulari de comentaris d’aquest article o del que trobaràs al post del blog de Femitic.

Et recordem, també, que pots consultar els vídeos que es van presentar a l’edició de 2009 i els que ja han estat presentats a aquesta per trobar inspiració.

Pensa que no és necessari que la història del teu vídeo es centri en les TICs, sinó que aquestes poden ser, simplement, un element que faci avançar l’acció d’alguna manera. Això sí, la seva contribució ha de ser important per a la narració i no un recurs marginal.

No et limitis només al gènere documental. Si esculls la ficció, pots deixar anar la teva imaginació i crear un vídeo original i interessant, que continuï ajustant-se a les bases. Un parell de suggerències: explica’ns una història d’amor a través d’Internet, o una de detectivesca on la protagonista resol l’enigma gràcies a les distintes eines que ofereix la xarxa.

Existeixen, en el cinema recent, algunes pel·lícules on les TICs tenen una presència important, sense ser necessàriament les protagonistes. A Julie & Julia, una comèdia, la protagonista emprèn un viatge de superació personal a través de la creació i actualització continua d’un blog de cuina. Up in the Air, un drama, planteja l’impacte que poden tenir les noves tecnologies en el món laboral, concretament en el moment d’acomiadar empleats, i la impulsora d’aquesta idea és una dona. Wall-E, un film d’animació, ens explica la tendra història d’amor entre un robot obsolet i una 'robota' moderna.

Encara que el sorteig del segon iPad s’aproxima - es farà el proper 14 de juliol - el concurs no finalitzarà fins el 15 de setembre. Per tant, encara tens molt de temps per pensar en una idea, desenvolupar-la, gravar-la i muntar-la, i optar així als dos fabulosos premis de Femitic.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

dimarts, 6 de juliol del 2010

Laura Freixas reflexiona sobre la situació de les dones en el món de la cultura

dimarts, 6 de juliol del 2010 1
El passat divendres, 2 de juliol, va tenir lloc el vuitè Dinar en Xarxa de Dones en Xarxa. Aquestes trobades es celebren cada tres mesos i sempre es proposa un tema concret a debatre entre les seves assistents. En aquesta ocasió, es va parlar de la situació de les dones en el món de la cultura. La ponent que va presentar el tema fou l’escriptora Laura Freixas.

Tot i ser llicenciada en dret, Laura Freixas ha estat sempre vinculada al món de la literatura. Amés de diverses obres de ficció, la seva bibliografia inclou també un gran nombre de llibres feministes, com ara l’antologia Madres e Hijas o l’assaig Literatura y Mujeres. La seva obra més recent, La novela femenil y sus lectrices, va guanyar el Premi Leonor de Guzmán.

La Laura va plantejar que, tot i l’abundant freqüència en què apareixen titulars als diaris alabant la tasca de les dones en àmbits com ara la literatura, la televisió o el cinema, la presència femenina en aquests camps és encara molt baixa i poc influenciant. També va destacar les poques dones que assolien l’èxit professional en el món de la cultura, a pesar de ser majoria en les carreres artístiques i humanístiques de les universitats.

En la seva opinió, moltes creadores es veuen en la necessitat de masculinitzar-se perquè les seves contribucions siguin valorades. Posava l’exemple de les escriptores: si un llibre escrit per una dona estava protagonitzat per una dona, se li penja l’etiqueta de ’literatura de dones’ i, per tant, es tracta d’una obra menor, no comparable amb les dels seus companys escriptors homes.

"Pensem que l’art reflecteix la realitat, però moltes vegades l’art crea realitat", ens deia la Laura. Aconseguir la igualtat en el món de la cultura és, doncs, segons l’escriptora, un pas imprescindible i necessari per assolir la igualtat efectiva entre homes i dones, i poder superar així l’actual model de societat patriarcal.


PUBLICAT A DONES EN XARXA
 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket