dilluns, 23 de març del 2009

Mª José Guzmán Losada: "Que una dona es dediqui a ella mateixa per realitzar una activitat que li agrada és una conquesta"

dilluns, 23 de març del 2009
El barri de Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat és quasi tan jove com l’entitat de dones que porta el seu nom. Té deu anyets. Precisament degut a aquesta joventut, hi mancava coordinació entre els veïns i veïnes, un teixit associatiu que les dones de l’àrea van decidir encetar al març del 2007. Dones de Mas Lluí va ser creada, principalment, per a que totes les dones del barri tinguessin un espai social en el que reunir-se i intercanviar experiències.

Dos anys després, l’entitat s’ha convertit en una de les més sòlides i actives del municipi, tot i que, pel fet de trobar-se a la categoria de “entitat de dones”, no se les té tant en compte en la presa de decisions com a altres associacions veïnals de la zona. Amb tot, les dones de Mas Lluí no perden la il·lusió i estan disposades a lluitar perquè la seva veu sigui escoltada.

Amb aquest objectiu (entre altres) han creat un bloc amb perspectiva de gènere, http://donesdemasllui.blogspot.com, on expliquen fonamentalment les activitats que realitzen, però també les seves inquietuds. L’entitat està treballant per a que totes les seves sòcies, que són vuitanta-cinc, sàpiguen aportar continguts al bloc que tenen en comú. També estan desenvolupant una pàgina web pròpia, cosa que ratifica el seu interès en Internet com a eina d’apoderament de les dones.

El passat dijous, 19 de març, Dones en Xarxa va visitar la seu de Dones de Mas Lluí (c/Federica Montseny, número 23) i va parlar amb la seva presidenta, la senyora María José Guzmán Losada, que ens va atendre molt amablement i ens va fer un tour pels espais de l’entitat.

Com s’organitza la vostra entitat?
L’Ajuntament ens deixa l’espai, però tota la resta està organitzat i gestionat per nosaltres mateixes. Cada sòcia aporta, de manera voluntària i no remunerada, la seva experiència professional a l’entitat. Per exemple, tenim a una comptable que porta, evidentment, tot el tema de la comptabilitat. Tenim pocs recursos, però moltes ganes de fer coses i de fer-les bé.

Quin és el perfil de les vostres sòcies?
Molt divers. Tenim des de dones joves de vint anys fins a dones de setanta. La majoria estan casades o tenen parella, i també tenen fills i/o filles. Moltes d’elles treballen (informàtiques, metgesses, etc.) i, per això, un dels temes que més ens preocupa és el de la conciliació laboral-familiar. Com a grup, no tenim cap afiliació política, i som una associació laica.

Qui pot participar en les activitats que organitzeu?
Totes les sòcies i veïnes del barri. Moltes de les nostres activitats estan adreçades específicament a les dones, des de classes de ioga fins a xerrades sobre la salut o cine-fòrums. Però també tenim activitats que les dones poden compartir amb els seus fills i filles, i també amb les seves parelles.

Quin tipus d’activitats tenen més demanda?
L’espai de mares és un gran èxit. Fa poc hem iniciat una activitat per a mares amb infants d’entre 0 i 3 anys. Venen totes amb els seus bebès i aprenen a donar-lis el pit, fer-lis massatges, etc. És molt maco i està funcionant molt bé, ja que així les dones es senten menys aïllades socialment. També tenen molt bona acollida els tallers de salut. Molt aviat tindrem a un expert que ens explicarà els pros i contres de la vacuna del papilloma. Fins a trenta de les nostres sòcies estan vinculades al projecte “Catifa Verda”, que promou els productes agro-ecològics. Per tant, aquesta activitat també és molt apreciada.

Com afronteu dates com ara el Dia Internacional contra la Violència de Gènere o el Dia Internacional de les Dones?
Organitzem els nostres actes i participem dels actes organitzats per l’Ajuntament. Ambdues dates són certament importants i defensen causes més que justificades. Però, per nosaltres, també és important el dia a dia. Que una dona es dediqui, ni que sigui una hora, a ella mateixa per realitzar una activitat que li agrada és una conquesta. Després de la feina a fora i la feina a casa, deixa els fills/es amb la seva parella i es relaxa. Moltes dones són incapaces de fer-ho o no tenen el recolzament necessari. Això també ajuda a conscienciar als homes de les seves responsabilitats familiars.

Teniu algun curs d’informàtica i/o Internet entre les vostres activitats?
Moltes de les nostres sòcies treballen amb ordinadors i naveguen per Internet amb regularitat. La possibilitat de fer algun curs d’informàtica s’ha plantejat diverses vegades però no ha tingut una gran acollida precisament per aquest motiu. Sí que s’han desenvolupat cursos especialitzats per a les sòcies amb responsabilitats en la matèria, que seran les que posteriorment dinamitzaran les propostes en aquest camp.

Què penseu de les noves tecnologies i, en particular, d’Internet?
Són eines molt útils per a l’intercanvi social en un barri com el nostre. Amés del bloc, que funciona des de fa un any, estem desenvolupant una pàgina web i volem que totes les sòcies s’involucrin i aportin continguts.

Què us sembla el projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes?
Ens sembla interessant i farem un sondeig entre les sòcies per veure si es troben receptives. No crec que puguem mobilitzar a totes les dones fora del municipi, però si Dones en Xarxa ve a Sant Feliu les possibilitats de participar-hi s’incrementen.

Us agradaria col·laborar amb Dones en Xarxa?
Si la xarxa de dones que Dones en Xarxa vol impulsar tira endavant, ens agradaria molt de formar-hi part. Ara mateix pertanyem a una xarxa internacional de centres de mares (el MINE) i ens resulta molt enriquidor intercanviar experiències amb dones de diferents punts del món. El mateix passaria si, a través de Dones en Xarxa, ens podem posar en contacte amb entitats de dones de tota Catalunya.

Moltes gràcies, Mª José!
Gràcies a vosaltres per tenir-nos en compte i dedicar-nos un espai a la vostra pàgina web. Ens mantindrem en contacte.

PUBLICAT A DONES DE SANT FELIU EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket