dimarts, 31 de març del 2009

Mª Carmen Espuña: "Aprendre informàtica és un repte que val la pena"

dimarts, 31 de març del 2009
Fa dos anys, l’associació Eurodona va celebrar el seu quinzè aniversari. Així ho corroboren les tres plaques que hi ha exposades a un racó del seu despatx, que es troba a l’Hotel d’Entitats de Sant Feliu (Passeig dels Cirerers, 56-58). Les plaques són de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Cornellà i de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

Amés de ser una entitat veterana, Eurodona és una de les més populars, amb 150 sòcies fidels i actives. Les dones provenen tant de Cornellà com de l’Hospitalet, ja que la seu de l’associació es troba enmig d’ambdós municipis, entre els barris de Sant Feliu i de Sant Ildefons. Amb tot, hi ha sòcies que aprecien tant les seves activitats, que no els importa venir des de Barcelona ciutat o altres municipis cada dia (o, al menys, un dia a la setmana) per participar-hi.

El “bon rotllo” que hi ha entre elles es nota de seguida, ja sigui durant una classe d’informàtica, una de pintura a l’oli o durant una reunió més formal que acaba convertint-se, inevitablement, en una trobada informal entre amigues. Amb això el principal objectiu d’Eurodona queda assolit. L’associació va ser una de les participants en els tallers que Dones en Xarxa va impartir al Citilab de Cornellà, per tant, vam poder ser testimonis, setmana a setmana, d’aquest esperit de companyerisme.

El passat dilluns, 30 de març, la presidenta d’Eurodona, la senyora Mari Carmen Espuña, ens va acollir molt amablement a la seva “segona casa” i va contestar a totes les nostres preguntes. La Mari Carmen, amés d’ocupar aquest important càrrec durant quasi 12 anys, és mare, esposa i col·laboradora dels Amics de les Sardanes, un programa de Ràdio Cornellà.

Quan i on es va formar la vostra entitat?
Eurodona va ser creada al 1992 per un grup de cornellanenques. Originalment, ens reuníem al local de Convergència i Unió de Cornellà. Poc després, es va crear l’Hotel d’Entitats de Sant Feliu i ens van convidar a traslladar-nos. Ens va venir molt bé perquè l’associació estava creixent molt i ja no tenim suficient espai al local anterior. Així mateix, la primera directiva es va veure un xic sobrepassada per l’èxit de l’entitat. Llavors, jo i altres dones ens hi vam fer càrrec.

Com s’organitza la vostra entitat?
Som una associació sense ànim de lucre, per tant, no fem negoci, no tenim beneficis. Rebem subvencions dels Ajuntaments de Cornellà i de l’Hospitalet de Llobregat, de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Català de les Dones. Ara, amb la crisi econòmica, ens consta més d’aconseguir-les, i tota la part burocràtica tampoc facilita les coses, però ens ensortim. Amb aquests diners i els que aporten les sòcies financem el nostre espai, el material i, fonamentalment, les activitats que realitzem. Als professors i professores que les imparteixen, se’ls paga. I també a la Secretària de l’entitat, per la tasca tècnica que fa. La resta som voluntàries. Tenim presidenta, vice-presidenta i una junta formada per delegades. Cada delegada s’encarrega de gestionar una o dues activitats. És curiós perquè, ara mateix, estem tenint problemes per trobar una delegada per una de les nostres classes. Crec que a les dones els hi costa ocupar posicions de lideratge. No volem responsabilitats perquè estem acostumades a ocupar un segon pla. Això a mi em revela una mica.

Quins són els vostres objectius?
Els nostres objectius són de caire social i amb esperit de voluntariat. Realitzem activitats culturals, creatives, formatives i lúdiques. Mantenim a les dones motivades i les animem perquè abandonin la seva rutina diària. Volem crear vincles d’amistat i companyerisme. Amés, molts metges i metgesses dels centres de salut de Sant Feliu i de Sant Ildefons ens recomanen per ajudar a la recuperació de les dones amb malalties diverses, com ara estrès o depressió.

Quin és el perfil de les vostres sòcies?
La majoria són dones majors de 40 anys. Algunes treballen pels matins però, sobre tot, són mestresses de casa o jubilades. Malauradament, moltes d’elles són vídues, encara que algunes estan casades. També tenim socis homes. Ells poden participar en les nostres activitats però no a la Junta. El problema amb alguns homes és que de seguida volen manar. El nostre és un espai essencialment per a dones i, per tant, és lògic que siguem nosaltres mateixes les que el gestionem.

Quina relació teniu amb altres entitats del municipi?
Participem a la comissió de la Jordiada, que aplega associacions de caire cultural de Cornellà i que es reuneix una vegada al mes per preparar un seguit d’actes per Sant Jordi. Durant el Nadal, es fa una mostra d’entitats a l’Hospitalet en la qual també hi participem, exposant el producte de les nostres activitats. També participem en les reunions dels Consells de la Dona de Cornellà i de l’Hospitalet. A cada sessió es discuteix un tema, sigui jurídic, sanitari, de cooperació internacional, etc. Hi formen part tant les entitats de dones com els partits polítics, però mai sorgeixen discrepàncies perquè tots treballem en pro de la dona.

Quines activitats realitzeu?
Totes les setmanes es realitzen un seguit d’activitats fitxes que inclouen informàtica, pintura a l’oli, sevillanes, ioga, patchwork, català, batuka, punt de creu, puntes de coixí i pintura a la roba. Amés, realitzem excursions i viatges (l’any passat, per exemple, vam anar a Venècia), i trobades especials per celebrar el Nadal, el Dia Internacional de les Dones o el fi de curs. També participem a tallers que ens proposen des del Consell de la Dona. Ara mateix, n’estem fent un de risoteràpia. Ells també ens assessoren quan volem que algun expert ens faci una xerrada sobre algun tema específic del nostre interès. Així mateix, els hi adrecem a les dones que pateixen maltractaments o tenen altres problemes que escapen a la nostra competència. L’any passat vam fer un curs d’escriptura creativa i va ser divertidíssim. Més recentment, hem participat en els tallers d’Internet de Dones en Xarxa. Arreu d’aquesta experiència, hem descobert que moltes de les nostres sòcies tenien ordinador i estaven interessades en el tema, cosa que abans ni es comentava.

Quin tipus d’activitats tenen més demanda?
De pintura a l’oli, tenim dues classes plenes i llista d’espera. Per tant, és una activitat molt demandada, també per part dels homes. El ioga també té molt èxit, però en aquest cas tenim suficient espai per cobrir la demanda. Aquest any, el català està anant molt bé. Tenim a un professor voluntari boníssim i treballem les converses i la lectura, deixant de banda qüestions gramaticals que són més complicades i no ens interessen gaire. Crec que el de les persones grans és un col·lectiu molt bo per a realitzar tot tipus d’activitats, si la salut ens acompanya, perquè tenim molt temps disponible i ens ho passem d’allò més bé.

Com afronteu dates com ara el Dia Internacional contra la Violència de Gènere o el Dia Internacional de les Dones?
Ens adherim a les activitats oficials, participant a les xerrades i concentracions que s’organitzen tant a Cornellà com a l’Hospitalet. Pel Dia Internacional de les Dones, fem la nostra pròpia trobada, un cine-fòrum, una xerrada, una xocolatada... El problema és que hi ha tants actes que no podem assistir a tots ells o hauríem de deixar les nostres classes. Malauradament, fa poc hi ha hagut víctimes mortals de violència de gènere tant a Cornellà com a l’Hospitalet i, en aquest casos, també ens unim a les iniciatives de protesta que es proposin.

Què penseu de les noves tecnologies i, en particular, d’Internet?
Cada persona és un món. Algunes tenim curiositat per aquestes coses i altres no. Qualsevol opció és respectable però jo, personalment, sóc de les que m’agrada estar al dia i aprofitar tots els avenços que ens facilitin la vida. No vull ser una analfabeta tecnològica. Crec que ens hem de reciclar i continuar aprenent fins que ens morim. Òbviament no és fàcil, és un repte (la vida és un repte). Però val la pena. Quan veus a les dones engrescades amb els seus correus electrònics, compartint les seves fotos amb amics i familiars... te n’adones de què l’esforç ha estat recompensat.

Penseu crear un bloc o pàgina web?
Sí, és un dels nostres projectes. Volem aprofitar la nostra classe d’informàtica per continuar practicant i, finalment, crear un bloc per Eurodona on publicar les nostres activitats, etc. Volem que totes les sòcies hi participin, però serà complicat perquè a moltes els hi costa escriure. No és que no tinguin la formació, és que no l’han utilitzada i, ara, ja no s’en recorden. Les dones tenim tendència a cultivar la part artística del cervell, però la tècnica es queda una mica oblidada. L’ordinador et desperta totes aquestes altres habilitats.

Què us sembla el projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes?
Des de que vau venir al Consell de la Dona de Cornellà a explicar-nos-lo, ens va semblar molt interessant. De fet, nosaltres vam ser la primera entitat que va dir que volia participar i que ja teníem a quasi 20 dones interessades. Després d’això, les altres associacions es van posar les piles. Ens ha agradat molt l’experiència, estem contentes i tenim moltes ganes de fer més tallers quan torneu a impartir-los.

Moltes gràcies, Mari Carmen!
Gràcies a vosaltres i torneu aviat!

PUBLICAT A DONES DE CORNELLÀ EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket