divendres, 10 de juny del 2011

Femitic, un festival per a les dones, participatiu i obert

divendres, 10 de juny del 2011
Ahir, dijous 9 de juny, va tenir lloc la presentació de la tercera edició de Femitic, el festival de vídeos i fotos realitzats per dones que organitza anualment l’associació Dones en Xarxa.

La Cocteleria Milano de Barcelona fou l’escenari on ens vam trobar amb una trentena de dones interessades en participar en aquest festival. També van comptar amb la presència d’alguns membres del jurat d’enguany.

Virgínia Esteve, vocal de la junta de Dones en Xarxa i responsable de Femitic, va iniciar la presentació de l’acte amb una breu explicació sobre el festival i les seves novetats: un nou format, la fotografia, i una nova temàtica, l’àmbit laboral.

Per aquest motiu, la tercera edició del concurs comptarà amb quatre categories, que es repartiran els 8.000 euros que l’organització ha destinat als premis, 1.000 euros més que en edicions anteriors.

Tot seguit, Lourdes Muñoz, presidenta de Dones en Xarxa, va destacar els tres eixos al voltant dels quals gira Femitic: les dones, perquè és un concurs adreçat a elles; la participació, perquè són els i les internautes els que decideixen els 10 millors treballs presentats a concurs en cada categoria; i l’obertura, perquè Femitic és un festival de filosofia copyleft que permet la re-utilització i distribució de les obres presentades.

També va fer una valoració de les edicions anteriors del festival: "180 vídeos han estat presentats a concurs en les edicions de 2009 i 2010, mentre que la pàgina web de Femitic ha rebut més de 97.000 visites". "Creiem que, per aquests motius, el concurs ha tingut un gran impacte a la xarxa, i aquest és un dels objectius que perseguíem", va afegir.

Així mateix, Muñoz va explicar que Femitic és un projecte que vol contribuir al desenvolupament de la Societat de la Informació i el Coneixement des de la perspectiva de gènere, ja que el que es pretén, en definitiva, és la incorporació de més dones a la xarxa i la seva participació activa en la mateixa a través de la creació de continguts propis. Per això, aquest concurs promou valors igualitaris, especialment entre els i les joves, i contribueix a disminuir la fractura digital de gènere.

S’obre l’aspecte participatiu, Muñoz va comentar que, no només es tracta d’enviar vídeos i fotos, sinó que intentem motivar a les dones perquè també facin difusió del concurs, especialment a través dels seus blocs i les seves xarxes socials, i perquè s’involucrin durant el procés de votació popular, fent campanya pels seus treballs preferits.

Pel que fa a les novetats d’aquesta edició, Muñoz va parlar de la incorporació del suport fotogràfic com una oportunitat especialment pensada per a aquelles dones que no tenen els coneixements necessaris per a realitzar un vídeo, ja que la fotografia és un mitjà d’expressió més simple i directe.

En referència a això, va mencionar a les dones que participen en els tallers de formació i alfabetització digital que Dones en Xarxa imparteix en diferents municipis catalans a través del projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes, amb la col·laboració de diversos ajuntaments i consells comarcals.

Pel que fa a la nova temàtica d’àmbit laboral, Muñoz va reconèixer la necessitat de visibilitzar i denunciar les diferències entre dones i homes que encara persisteixen en aquest camp, tan salarials, com de duració dels contractes o tipus de jornada laboral, entre altres. Fomentar la igualtat en el món laboral esdevé, doncs, un dels nous objectius d’aquest concurs.

En acabar la presentació, les assistents van tenir l’ocasió de poder veure alguns dels vídeos presentats a les edicions anteriors del festival, i també el vídeo promocional d’aquest 2011. Van poder tastar l’exquisit còctel Femitic dissenyat per a la cita, i van intercanviar impressions entre elles i amb membres presents de Dones en Xarxa.

A continuació, us adjuntem els enllaços a les fotos de l’acte, que podeu trobar a la nostra galeria de Flickr:

- Presentació de Femitic 2011
- Photocall de Femitic 2011

I, per últim, aquí teniu el vídeo de la presentació:


PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket