Tot i ser llicenciada en dret, Laura Freixas ha estat sempre vinculada al món de la literatura. Amés de diverses obres de ficció, la seva bibliografia inclou també un gran nombre de llibres feministes, com ara l’antologia Madres e Hijas o l’assaig Literatura y Mujeres. La seva obra més recent, La novela femenil y sus lectrices, va guanyar el Premi Leonor de Guzmán.
La Laura va plantejar que, tot i l’abundant freqüència en què apareixen titulars als diaris alabant la tasca de les dones en àmbits com ara la literatura, la televisió o el cinema, la presència femenina en aquests camps és encara molt baixa i poc influenciant. També va destacar les poques dones que assolien l’èxit professional en el món de la cultura, a pesar de ser majoria en les carreres artístiques i humanístiques de les universitats.
En la seva opinió, moltes creadores es veuen en la necessitat de masculinitzar-se perquè les seves contribucions siguin valorades. Posava l’exemple de les escriptores: si un llibre escrit per una dona estava protagonitzat per una dona, se li penja l’etiqueta de ’literatura de dones’ i, per tant, es tracta d’una obra menor, no comparable amb les dels seus companys escriptors homes.
"Pensem que l’art reflecteix la realitat, però moltes vegades l’art crea realitat", ens deia la Laura. Aconseguir la igualtat en el món de la cultura és, doncs, segons l’escriptora, un pas imprescindible i necessari per assolir la igualtat efectiva entre homes i dones, i poder superar així l’actual model de societat patriarcal.
PUBLICAT A DONES EN XARXA
1 comentaris:
Sí, senyora, així és.
Tenim, tanmateix, el poder de modificar aquestes pràctiques. Les dones podem crear i crear i crear i recolzar-nos entre nosaltres i fer boicot als productes que ens exclouen.
Publica un comentari a l'entrada