Va fer un màster en Lideratge per a la Gestió Política i Social, i ha participat en cursos com el del Centre Eurolatinoamericà, Liderar en clau de gènere, o el de Polítiques locals per avançar cap a una nova cultura a la gestió i usos del temps.
Des de l’any 1995 i fins el 2003, va ser cap del Gabinet d’Alcaldia de l’Ajuntament. A partir del 2003 i fins el 2007, va portar els departaments de relacions institucionals, premsa i protocol. Actualment, s’encarrega de la Regidoria de Polítiques de Gènere, entre altres.
Dones en Xarxa ha volgut entrevistar a Isabel Marcuello per fer balanç dels seus quatre anys al capdavant d’aquesta regidoria, i parlar dels reptes que encara queden pendents per aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes.
Què li va portar a donar el pas en política?
Vinc del món associatiu i estic acostumada a treballar per la ciutat, per les persones. Participar des de dintre per poder canviar les coses o, al menys, millorar-les és el que en va fer donar el pas. Però, sobre tot, per convicció, per compromís i per responsabilitat.
Com veu la participació de les dones a la seva ciutat?
Sant Adrià és una ciutat amb un gran teixit associatiu i, en aquest sentit, he de destacar que, a nivell d’associacions de dones, en tenim unes 26, a part dels grups de dones del partits polítics. Això ens indica que el nivell de participació en qualsevol acte, reivindicació, lluita, és molt elevat.
Les dones de la meva ciutat solen participar en un grau bastant elevat en tots aquells àmbits que tinguin a veure amb la ciutat i la ciutadania. No obstant això, si vull destacar que, en aquelles entitats o associacions que no són específicament de dones i en les quals també hi participen, és difícil trobar dones en les juntes directives.
Quins són els principals eixos de la seva gestió institucional?
El desenvolupament de les polítiques de gènere; l’impuls a la participació de les dones en la societat, com a ciutadanes i dins del teixit associatiu; la igualtat d’oportunitats com a qüestió de justícia social; la inclusió de les dones en les TICs i en les noves tecnologies.
Quines polítiques d’igualtat està desenvolupant la seva regidoria?
Des de la Regidoria de Polítiques de Gènere hem posat èmfasi en diferents àmbits:
- Atenció personalitzada a les dones, a partir dels serveis que proporciona el CIOD (Centre d’Informació i Orientació de la Dona). Volem conèixer les necessitats de les dones i, a partir d’això, programem aquelles activitats o actuacions que considerem necessàries (atenció psicològica, assessoria jurídica, tallers de creativitat, de creixement personal, comunicació, tertúlies...).
- Atenció i prevenció de la violència de gènere. Donem molta importància no tan sols a l’atenció de les dones que pateixen o han patit violència, sinó també a la prevenció. Fem atenció individualitzada i també grupal, depenent de la fase en la que es trobi la dona. Utilitzem els recursos que tenim d’assessoria jurídica i psicològica per resoldre temes legals i personals.
En els dos últims anys, i veient les conseqüències que els fills/es de les víctimes de violència pateixen, hem iniciat un projecte d’atenció a aquests/es. En aquesta actuació no només es treballa amb els nens/es, sinó que és dóna suport a les mares per ajudar-les a resoldre les situacions traumàtiques que pateixen els seus fills/es.
A nivell de prevenció, també fem una tasca força important treballant amb les escoles i instituts a través de tallers i activitats on es parla de les actituds masclistes, de la violència, etc.
També tenim constituïda la Comissió Contra la Violència Domèstica, en la que participen diferents membres (policia local, mossos, fiscalia, serveis socials, CAP, i consultora de violència del CIOD). En aquesta comissió es treballa el protocol d’atenció a les víctimes de violència, es dissenyen campanyes informatives, preventives de conscienciació, participen en les activitats del 25 de novembre, etc.
- Servei de diversitat sexual, que pretén ajudar, orientar i informar a les persones que, per causa de la seva orientació sexual, ho demanen, pal·liant les possibles discriminacions que per aquest motiu puguin patir ja siguin en l’àmbit laboral, familiar, social, etc.
Sensibilitzar les diferents àrees municipals, entitats i institucions educatives, així com promoure campanyes de normalització que possibilitin que el tracte a les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals no sigui discriminatori.
Ofereix també atenció personalitzada a les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals, i els seus familiars. Participa en la programació d’actes del 28 de juny, Dia de l’Orgull Gai i Lèsbic i, de forma mensual, en un programa de Ràdio La Mina.
També anem incrementant el fons bibliogràfic sobre diversitat sexual, i incloem contes relacionats amb aquesta en les col·leccions de contes no sexistes.
- Usos del temps. Hem iniciat diferents accions, que van des de la sensibilització fins a la formació, per tal que tothom sigui conscient i pugui tenir eines per a la gestió i ús del temps. És un be per tota la família, una millora pel benestar personal, i una forma d’educar en la responsabilitat, entre moltes altres coses.
L’Espai Familiar, per exemple, neix amb l’objectiu de fomentar la corresponsabilitat, la coeducació i el canvi en el treball domèstic i usos del temps en les persones i en els nuclis familiars, fomentant el repartiment equitatiu de les tasques domèstiques i la cura de la família entre tots els membres de la unitat familiar.
A través d’un conveni de col·laboració amb Dones en Xarxa, s’han realitzat tot un seguit de cursos d’informàtica per incentivar i motivar la participació de les dones del municipi en les noves tecnologies.
També ens hem adherit a la Xarxa de Ciutats i Pobles pels Nous Usos del Temps, per tal de treballar plegats en favor de polítiques públiques innovadores, adaptades a les necessitats i als temps de la ciutadania.
- Dones i cultura. Volem reconèixer i visibilitzar les aportacions de les dones al llarg de la història, i també impulsar i potenciar la creativitat de les dones del municipi. Per això, hem encetat projectes com el Concurs de Relats Breus de Dones Paraules d’Adriana, el Concurs de Cartells Commemoratius del Dia Internacional de les Dones, i la iniciativa Carrers amb Noms de Dona.
Aquesta porta desenvolupant-se des del 2002, quan només hi havia 9 carrers amb nom de dona. Actualment en tenim 32, per tant, el nombre s’ha incrementat en un 250%.
També fem un Taller de Creativitat, on a partir del coneixement de diferents arts plàstiques, les dones de Sant Adrià poden manifestar les seves aptituds i habilitats artístiques, i difondre les seves obres en els diferents equipaments culturals de la ciutat.
Amés, el Centre de Documentació està dedicat a recollir i difondre les obres, els escrits, testimonis, manifestos... que fan referència a les dones. És una biblioteca especialitzada en temes de gènere i igualtat amb servei de consulta i préstec. També disposa de revistes i premsa especialitzada, racó de lectura, una col·lecció de contes no sexistes (per els més menuts), etc.
També hem creat espais d’intercanvi intergeneracional, on es realitzen tallers per fomentar l’autoestima entre les dones grans i compartir un espai amb les dones més joves; i espais interculturals, per fomentar la participació de les dones immigrants en actes públics de la ciutat, i facilitar que coneguin els serveis i recursos del municipi, entre altres.
- Dones i salut. Amb l’objectiu de visibilitzar les necessitats específiques que, en matèria de salut, precisen les dones i aconseguir una sensibilització i visibilització del rols i estereotips sexistes entorn a la salut de les dones, fem un seguit de tallers i xerrades que, no només ajuden a les dones a tenir un millor benestar, sinó que intentem que aquesta sensibilització i conscienciació arribi també a les instàncies sanitàries locals.
- Coeducació. Conjuntament amb el Departament d’Educació de l’Ajuntament es promouen activitats de sensibilització dintre dels centres educatius que es van diversificant a partir de la demanda i que tenen en compte la perspectiva de gènere. L’objectiu d’aquestes activitats és el de sensibilitzar la comunitat educativa sobre la necessitat d’eliminar el sexisme a l’escola i promoure una educació respectuosa amb la diferència sexual.
En aquest sentit, realitzem també tallers d’educació sexual i afectivitat per a joves, des dels quals es vol potenciar les actituds positives i responsables en relació a la sexualitat. Amés, participem en campanyes com la dels regals no sexistes, i organitzem xerrades que pretenen trencar amb els estereotips i que transmeten models alternatius de masculinitat i feminitat.
- Participació sociopolítica de les dones. La participació de les dones en el municipi és una condició imprescindible per assolir la millora de la seva situació. Som conscients que cal obrir la presa de decisions en les polítiques públiques a persones i a organitzacions, més enllà dels agents legalment responsables. Per això comptem amb el Consell Municipal de Dones de Sant Adrià de Besòs, i també donem suport i recolzament a l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.
- Impuls de les polítiques d’igualtat. L’objectiu principal és promoure que totes les actuacions municipals tinguin en compte la perspectiva de gènere. Per aquest motiu, l’any 2009 es va realitzar l’auditoria de gènere, i durant aquest any, hem començat a iniciar la implantació del Pla d’Igualtat del municipi per facilitar la incorporació de la perspectiva de gènere i la transversalitat en les diferents polítiques municipals.
Quin paper creu que poden jugar les dones en l’actual crisi econòmica?
Anteriorment a la crisi, les dones patien molt més l’atur que els homes. Actualment potser s’ha vist incrementat l’atur masculí. Les dones, no és que tinguin més possibilitats de trobar feina però, degut a les situacions familiars, han d’assumir treballs que potser anteriorment no escollirien. En aquests moments, també estem veient moltes dones que estan impulsant petites iniciatives emprenedores.
En la retallada pressupostària a conseqüència de la crisi, s’ha vist afectada la seva àrea de gestió?
Sí i molt. És un moment molt delicat i la crisi ens ha afectat a tots els departaments i/o àrees. Es tracta de marcar prioritats i és el que hem fet. Hem reforçat les àrees socials, que és el que considerem més important. Però és evident que algunes polítiques queden en pausa, o bé han de ser re-formulades. Busquem recursos externs per poder portar a terme activitats i ajudar a les entitats, que també ens ajuden a nosaltres per donar sortida a altres temes. És un sistema de retroalimentació.
Què l’han preguntat per ser dona que vostè sap que mai li preguntarien a un home?
En la meva trajectòria personal i política, mai m’he trobat amb aquesta qüestió.
Té perfil a les xarxes socials? Com creu que les TIC i les eines 2.0 poden millorar la participació socio-política de les dones?
Sí, tinc perfil a les xarxes socials. Confesso que les vaig descobrir tard, però quan vaig veure la importància que tenia estar a la xarxa, em vaig "posar les piles" ràpidament. Ara en soc una entusiasta.
Crec que la participació de les dones en aquest món és positiva, per a la inserció laboral, per a l’organització del nostre propi temps (que no tenim), per emetre opinió, per ser nosaltres mateixes, per informar-nos, per relacionar-nos, per publicitar les nostres entitats... És una finestra oberta al món. I aquí, també hem de ser-hi!
Segueix a Isabel Marcuello a través de Twitter i/o Facebook.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada