Va estudiar dret a la UNED, i és membre del Consell de la Federació del Barcelonès Nord i del Consell de Dones del Partit Socialista. Des de l’any 2003 i fins el 2007, va ser Regidora de Dona-Igualtat i Atenció als Discapacitats a l’Ajuntament de Santa Coloma.
Dones en Xarxa ha volgut entrevistar a Ángeles Peláez per fer balanç dels seus quatre anys al capdavant d’aquesta regidoria, i parlar dels reptes que encara queden pendents per aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes.
Què li va portar a donar el pas en política?
Sincerament, per a aquesta pregunta, crec que no tinc una resposta. Sóc socialista per tradició i la decisió de "donar el pas en política" en el meu cas és una situació molt normal. Sempre havia escoltat que la política és una eina per a millorar la vida de les persones, i treballar per aquesta causa forma part dels principis que m’han inculcat.
Com veu la participació de les dones a la seva ciutat?
Prou important. Tot i que Santa Coloma és una ciutat molt participativa en general, si fem segregació de segur que les dones son per sobre dels homes, però com sempre es visualitza poc el nostre lideratge.
Hi ha constituïdes més de 25 associacions de dones que treballen els àmbits sociocultural, de la igualtat i de la salut. Les dones també son presents en altres entitats de caire educatiu (AMPES), mediambiental o cultural, amés de a les vocalies de dones de les AVV.
La Coordinadora d’Associacions de Dones de Santa Coloma és la federació associativa més antiga de la ciutat i una de las primeres que es van constituir a l’Estat. Tres de les nostres associacions feministes van formar-se en plena dictadura franquista. Pel que fa a la lluita contra la violència masclista, es va aconseguir obrir una de les quatre primeres cases d’acolliment del país. També destacar el nostre pla de planificació familiar, una de les primeres conquestes de la democràcia.
Amés, tenim constituït un Consell de Dones, celebrem sopars multitudinaris cada 8 de març (Dia Internacional de les Dones), i la nostra ciutat està governada per una dona, l’alcaldessa Núria Parlon.
Ara tenim el gran repte de treballar per a la incorporació activa – no tan sols puntual -, de les dones joves i de les dones migrades, que representen més del 25% de l’immigració.
Quins són els principals eixos de la seva gestió institucional?
Vetllar per les polítiques d’igualtat de gènere, per la salut i la sanitat a la nostra ciutat, i pels drets de les persones en temes de consum. També gestionar les solucions als problemes que es deriven d’aquestes polítiques, sempre comptant amb la participació de les associacions i la col·laboració d’altres entitats i institucions vinculades.
Quines Polítiques d’Igualtat està desenvolupant la seva regidoria?
En compliment amb el II Pla d’Igualtat de la ciutat, estem treballant per trencar la bretxa digital que hi ha entre homes i dones a través del projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes, i sóm membres actius de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.
Segons la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista, hem confeccionat un Pla Intengral contra la Violència de Gènere i un Protocol d’Actuació amb la participació de totes les institucions i entitats implicades de la nostra ciutat.
El nostre Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) compta amb professionals especialitzades en polítiques d’igualtat que donen servei jurídic, psicològic, d’inserció laboral i d’acolliment, i també disposa d’un fons de documentació obert a tota la població.
Per últim, en aplicació de la Llei d’Igualtat, hem posat en marxa, entre altres, programes d’educació en valors igualitaris, sempre comptant amb la implicació dels diferents departaments de l’Ajuntament i la ciutadania, i dinamitzat per la nostra Agent d’Igualtat.
Quin paper creu que poden jugar les dones en l’actual crisi econòmica?
En totes les crisis, les dones han estat sempre les més afectades. La conseqüència habitual és un retrocés en els avanços aconseguits, però l’experiència i el nostre sentit comú ens poden ajudar a evitar-ho.
Com?
Treballant en xarxa per apoderar-nos, aprofitant els recursos formatius i de capacitació, i no renunciant a cap oportunitat de dir la nostra.
També hem de ser conscients de què aquesta crisi l’ha generat la societat patriarcal dominant. La participació de les dones, que son el 50% de la població, és doncs imprescindible per a sortir-ne. Ja no es pot obviar el nostre talent, les nostres vivències, experiències... I una cosa molt important, les dones joves estan molt més preparades que els homes: està demostrat que el 60% de les llicenciatures universitàries corresponen a les dones.
En la retallada pressupostària a conseqüència de la crisi, s’ha vist afectada la seva àrea de gestió?
Sí, i no tan sols per la quantitat – que ja era escassa – sinó perquè s’ha generat precarietat a la gestió, donat que alguns dels serveis depenen de les subvencions o dels contractes-programes, i els proveïdors d’aquests recursos econòmics son altres administracions.
Que l’han preguntat per ser dona que vostè sap que mai li preguntarien a un home ?
"A les tasques de la casa i de la cura de la família, t’ajuda el teu home?". A un home mai li faran la pregunta inversa: "A les tasques de la casa i de la cura de la família, t’ajuda la teva dona?".
Té perfil a les xarxes socials? Com creu que les TIC i les eines 2.0 poden millorar la participació socio-política de les dones?
Sí. És una eina imprescindible per a la visibilitat de l’opinió, del pensament, les idees, les reflexions, les experiències... de les dones. Per això és important la incorporació de les dones a Internet en general i també a les xarxes socials. Ens dóna l’oportunitat de formar i informar amb perspectiva de gènere, i de crear lideratges femenins. Hem de saber aprofitar-ho.
Segueix a Ángeles Peláez a través de Facebook.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada