dimarts, 5 d’abril del 2011

Àngels Martínez i Castells: "La xarxa contribueix a fer visible el pensament col·lectiu i plural de les dones"

dimarts, 5 d’abril del 2011
L’Àngels Martínez i Castells va ser una de les dones que va participar en la campanya Envia’ns el teu post sobre el 8 de març que Dones en Xarxa va encetar, el passat 1 de març, per celebrar el Dia Internacional de les Dones d’enguany.

31 van ser els posts que vam rebre a concurs, escrits per 27 dones actives a la xarxa i compromeses amb la igualtat, i el jurat de la campanya va decidir que el de l’Àngels, Preparant el 8 de març: les dones oblidades de les nostres revolucions , publicat originalment al seu bloc, Punts de Vista, era el millor.

A continuació, us presentem l’entrevista exclusiva que Dones en Xarxa li ha fet a l’Àngels, on ens explica més coses sobre la seva bitàcola i com va celebrar el 8 de març d’enguany.

Quan i per què vas decidir crear el teu bloc?

Vaig decidir obrir el meu bloc en la combinació de la ben argumentada insistència de la companya Montserrat Boix sobre la necessitat de que hi haguessin també dones blocaires, amb discurs propi, i el fet de que entrés en una llarga malaltia que m’allunyava de les classes.

Donava una assignatura de política econòmica i una altra, amb Cristina Carrasco, sobre les dones i l’economia. En la impossibilitat de seguir fent la meva feina, no vaig renunciar ni a pensar ni a explicar els meus arguments per unes millors polítiques - que fessin un món millor - des dels elements presents a la divisa de la Maria Mercè Marçal (ser dona, de classe baixa i nació oprimida).

El vaig "inaugurar" el 14 d’abril del 2007, i va seguir un post sobre serveis de salut i gènere que, dissortadament, no ha deixat d’estar mai notícia.

Quin tipus de continguts podem trobar al teu bloc?

Amb el que us he dit abans, crec que ja podeu veure els continguts del meu bloc: gènere, salut, economia crítica, ciutadania, Europa...

Participes activament a xarxes socials i/o ciutadanes?

La necessitat de defensar la salut i la sanitat públiques m’ha portat a treballar molt intensament amb Dempeus per la Salut Pública, una organització ciutadana oberta, valenta, on hi tenen cabuda totes les persones (al marge del seu ofici, condició, edat, ètnia...) que entenguin que cal lluitar contra les retallades de la sanitat, tot i entenent que la salut és quelcom més: el camí per aconseguir un món de persones més autònomes i solidàries, amb menys desigualtats socials (les desigualtats socials són un gran indicador de les desigualtats en salut, i a la inversa) i més equitat. La salut és un dret i no una mercaderia i cal que totes les persones que així ho veiem, ens unim per defensar-ho.

Hem llençat campanyes contra el CO-REpagament i totes les agressions que rep la sanitat pública (llistes d’espera, disminució de sous, escurçament de plantilles, etc.) i estem per la defensa dels serveis socials i compromesos en la manifestació del 14 de maig i per una gran convenció per UNA NOVA CULTURA DE LA SALUT que volem celebrar el 22 de juny.

Creus que, avui en dia, és important estar a la xarxa? I específicament per a les dones?

Crec que és fonamental, en la mesura de la contribució que pugui fer cadascuna, que participi en les diferents modalitats que la xarxa ofereix, però també, en la mesura del possible, que obrin el seu propi bloc i participi amb les seves reflexions a fer visible i molt present el pensament col·lectiu i plural de les dones.

Abans de la campanya del 8 de març, coneixies Dones en Xarxa i els seus projectes?

Sí, crec que ja tinc una certa antiguitat a Dones en Xarxa... I a més, li estic especialment agraïda perquè m’ha ofert la possibilitat de conèixer dones que fan una feina excel·lent, com la batllessa de Ciutadella, Pilar Carbonero, que segueix Dones en Xarxa, i que em va permetre conèixer altres amigues de la seva ciutat. Gràcies a això varem poder parlar de Dones i Salut l’any passat, en torn al 8 de març. I aprofito per enviar a totes i cadascuna de les amigues de Ciutadella una forta abraçada!

Has pogut llegir algun dels posts participants en la campanya? T’ha agradat algun especialment?

Em va agradar molt el de l’Olga F. Quiroga, per proximitats en temes de salut, i també les reflexions de la Marta Rovira-Martínez sobre el què pot fer el Barça per les dones, o el de la Gemma Pasqual i Escrivà, o el record de Maria Boves per les dones a les presons....

De fet, no voldria deixar-me cap post per mencionar, perquè tots s’ho mereixen, però en qualsevol cas us felicito per la iniciativa i crec que Dones en Xarxa ha tingut una molt bona idea en promoure aquest concurs. Esperem que l’any vinent, si repetiu l’experiència, el resultat sigui encara millor en quantitat i qualitat.

On estaves i què estaves fent aquest 8 de març?

Doncs, per problemes de salut no puc fer gaires coses, ni moure’m massa. Però el mateix dia 8 em varen fer una entrevista a Radio Attac de Sevilla. I pocs dies desprès, vaig celebrar amb unes companyes de Terrassa el Dia de les Dones Treballadores.

Moltes gràcies, Àngels, i felicitats pel teu fantàstic post!

Gràcies a vosaltres! I només desitjar-vos que seguiu fent una bona feina, com fins ara.

Pots seguir a l’Àngels Martínez i Castells a través del seu bloc, Punts de Vista, i també trobar-la a Facebook i Twitter.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket