dijous, 11 de març del 2010

La Generalitat proposa una nova manera de gestionar el temps per afavorir la igualtat d’oportunitats en el treball

dijous, 11 de març del 2010
El passat divendres, 5 de març, es va dur a terme, a l’Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya, la jornada amb motiu del Dia Internacional de les Dones, La gestió del temps de treball com a estratègia empresarial i de promoció de la igualtat d’oportunitats.

L’auditori era ple d’empresaris i empresàries, i mitjans de comunicació (entre aquests, Dones en Xarxa), per escoltar les valoracions que feia la Consellera de Treball de la Generalitat, la senyora Mar Serna, sobre un programa pilot de gestió dels temps laboral dut a terme a polígons industrials dels municipis de Barberà del Vallès i Rubí.

La taula exclusivament femenina que va presidir la senyora Serna va comptar amb la participació de Sara Berbel, directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball de la Generalitat de Catalunya, i d’Ana del Frago i Carme García, alcaldesses de Barberà i Rubí respectivament.

L’acte va començar amb la presentació d’un vídeo informatiu sobre el projecte pilot de gestió del temps, acompanyat de recomanacions al voltant de la conciliació laboral/personal i comentaris de diversos experts i expertes. Es va fer èmfasi en que el treball s’havia de valorar en funció de la consecució d’objectius i no de les hores treballades.

Després de les intervencions de Sara Berbel i les alcaldesses dels dos municipis involucrats en el programa, la Consellera Mar Serna va procedir a explicar amb detall les tres fases que comprenia el projecte: diagnosi prèvia, implantació de mesures i avaluació dels resultats.

33 han estat les empreses que han participat en el programa, la majoria d’elles amb menys de 50 persones a la seva plantilla i dedicades al sector de la indústria. 4.307 treballadors i treballadores s’han beneficiat d’aquest programa, dels quals un 56% eren dones i un 44% homes. El Departament de Treball de la Generalitat ha destinat 300.000 euros a aquest projecte, que pretén estendre a altres territoris de Catalunya, com ara Tarragona, Girona, Lleida i les Terres de l’Ebre.

Una de les dades més interessants que es va recollir durant la fase de diagnosi prèvia és que, tot i que les dones són les que més opten per reduir la seva jornada laboral, són els homes els que tenen més fills i filles. Això vol dir que les tasques domèstiques i la cura de les persones són encara responsabilitats quasi exclusives de les dones.

També destacable el fet de què només el 5% de les dones ocupaven càrrecs directius en les seves empreses. Amés, els salaris de les dones eren substancialment inferiors als dels homes. En aquest sentit, la Consellera va dir que, en general, per cobrar el mateix que un home durant un any, les dones teníem que treballar fins el 18 d’abril de l’any següent.

Un cop implantades les noves mesures de conciliació i igualtat d’oportunitats a les empreses participants en el projecte, es va concloure que aquestes suposen una gestió del temps més eficient, cosa que provoca un increment de la productivitat, una reducció en la taxa d’absentisme laboral i un millor ambient de treball. Amés facilitava l’atracció i retenció del talent, i alleujava considerablement l’estrès de les persones treballadores.

L’actual crisi econòmica i el cost que podria suposar per a les empreses la implantació d’aquestes mesures van quedar descartades com a “excusa” per no unir-se al programa per més del 60% de les empreses participants.

Mentre la Consellera Mar Serna i la directora Sara Berbel atenien a la premsa, a l’auditori es va iniciar la segona part de la jornada: una taula d’experiències empresarials, moderada per la periodista de COM Ràdio, Mònica López, on van participar representants de les empreses d’Autobusos de Lleida, Boehringer Ingelheim España, Borges, SAU i Aceites Borges Pont, HARIBO Invest i PROVITAL.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, el senyor José Montilla.

Podeu veure la roda de premsa de Mar Serna i Sara Berbel fent click aquí.


PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket