Puc utilitzar obres d’altres persones en els vídeos i les fotografies que presento a Femitic?
El punt 10 de les Bases del Concurs del festival de vídeos i fotos realitzats per dones Femitic fa al·lusió directa als Drets d’Autoria de les obres presentades a concurs.
En enviar el formulari de participació, les concursants declaren estar en possessió dels drets d’autoria de les seves obres o que aquestes s’ajusten a la resta d’especificacions que apareixen en el punt abans esmentat, que són:
(…) Les autores que pertanyin a alguna entitat de gestió hauran d’aportar el permís de l’entitat si han cedit algun tipus de dret sobre l’obra o obres presentades per la seva membresia o relació contractual.
Per explicar aquest paràgraf, posarem un exemple. Suposem que una de les concursants de Femitic és també compositora musical i és membre de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), entitat que, per tant, gestiona tots o part dels drets d’autoria sobre les seves obres, en aquest suposat cas, cançons.
Doncs bé, si aquesta concursant volgués incloure una d’aquestes cançons en un vídeo presentat a Femitic, primer hauria de demanar i obtenir el permís de la SGAE per fer-ho. Si no, estaria molt probablement incomplint l’acord de membresia signat amb aquesta entitat.
El punt 10 de les bases del concurs segueix així:
En el cas d’utilitzar altres obres, les participants declaren estar en possessió de l’autorització dels o les autores les obres dels quals estiguin incloses en l’obra presentada a concurs, en cas d’aquestes estar protegides per copyright; i de respectar les condicions de la llicència (o aconseguir un permís especial si no és així) en cas de copyleft.
Comencem explicant el primer supòsit, el que fa referència al copyright. L’autor o autora d’una obra original (un text literari, una composició musical, un programa d’ordinador, una fotografia, etc.) és, pel sol fet de la seva creació i sense necessitat de procedir a cap registre, titular dels drets de propietat intel·lectual sobre aquesta obra [1].
Això vol dir que quan ens topem amb una obra original d’un tercer/a, i llevat que la seva llicència digui el contrari, aquesta obra està protegida pel dret d’autor o copyright (…) i que, per tant, la seva utilització per altres persones no és lliure [1].
Per descomptat, també estan protegides per copyright aquelles obres que ho expliciten literalment i que, de forma habitual, són marcades amb el símbol d’una lletra C dins d’un cercle. Això inclou, per exemple, les cançons que escoltem per la ràdio, les pel·lícules que veiem al cinema o la televisió, o les fotografies publicades en diaris o revistes, entre molts altres casos.
Llavors, què hauria de fer una concursant de Femitic si, per exemple, volgués utilitzar un fragment de, suposem, la pel.lícula La Xarxa Social, de David Fincher, al vídeo que vol presentar a concurs? Doncs hauria de posar-se en contacte amb el propi Fincher i/o amb la productora del film perquè li donessin una autorització, preferiblement per escrit, conforme es mostren d’acord amb la utilització d’aquest fragment en la seva obra.
Com això pot resultar una mica complicat, la solució preferible és recórrer a obres copyleft o sota llicència Creative Commons. I és aquí on expliquem el segon supòsit previst en les bases esmentades anteriorment.
Si l’autor o autora d’una obra original vol facilitar que la mateixa sigui compartida amb més llibertat que la que permet el copyright, pot publicar-la amb una llicència de Creative Commons, les condicions de la qual seran establertes per l’autor/a i hauran de ser respectades per aquelles persones que pretenguin utilitzar la seva obra.
Hi ha sis tipus de llicències Creative Commons, que s’obtenen de la combinació de quatre variables, que són les següents:
- Reconeixement: Fer referència a l’autor/a de l’obra original, citant el seu nom i, si és possible, incloent un enllaç cap a aquesta. Totes les llicències Creative Commons tenen aquesta condició.
- Ús comercial: Depenent de la llicència escollida per l’autor/a de l’obra original, aquesta podrà ser utilitzada o no per tercers/es amb fins lucratius.
- Obres derivades: Depenent de la llicència escollida per l’autor/a de l’obra original, altres persones poden o no modificar-la segons els convingui.
- Compartir en condició d’igualtat: En cas que l’autor/a de l’obra original permeti la creació d’obres derivades, aquestes s’han de publicar amb la mateixa llicència, és a dir, les mateixes condicions, que l’obra original.
Per tant, una concursant de Femitic que vulgui incloure una obra d’una altra persona en el treball que pretén presentar a concurs, s’ha de fixar en la seva llicència Creative Commons i assegurar-se que admeti usos comercials (ja que estaria optant a un premi màxim de 3.000€) i obres derivades (ja que utilitzaria l’obra original per crear la seva pròpia obra) i, per descomptat, haurà d’especificar el nom de l’autor/a de l’obra original.
Imaginem que una concursant de Femitic volgués utilitzar aquesta fotografia al vídeo que presentarà a concurs. La imatge ha estat publicada sota una llicència Creative Commons que permet les obres derivades, però no el seu ús comercial. En conseqüència, no podria utilitzar-la pel seu vídeo. A menys, és clar, que es posés en contacte amb el seu autor i que aquest li donés permís per usar-la.
En canvi, si la concursant de Femitic volgués utilitzar aquesta altra fotografia, també sota llicència Creative Commons, no hauria de demanar permís, ja que la mateixa llicència, per definició, permet l’ús comercial i les obres derivades. L’únic que hauria de fer és esmentar a l’autor de l’obra original.
Més informació sobre les llicències Creative Commons al bloc Infonet i un cas pràctic, aplicat al món literari, en aquest article de Público.
[1] ¿Cómo funciona una licencia de Creative Commons? per Alejandro Touriño per a La Información.
PUBLICAT A FEMITIC