Gómez del Pozuelo volia transmetre a la vintena de dones que van assistir a la trobada la passió que ella sent per la seva professió i que, va remarcar, és absolutament indispensable per dedicar-se a emprendre, ja que els primers anys resulten molt durs i és fàcil desanimar-se pel camí.
Per tal de contextualitzar la situació amb la que es troben els i les emprenedores avui en dia va parlar de tres revolucions: la social, l’econòmica i la digital. En esmentar la social, es va referir a moviments ciutadans com el del 15M o els del nord d’Àfrica. L’econòmica, per la crisi financera actual, que obliga a governs i a empreses a retallar despeses. I la digital, per l’impacte que Internet i les noves tecnologies estan tenint en els mercats.
El canvi, va dir, és un element a tenir en compte per tot emprenedor o emprenedora, que ha de saber adaptar-se i de manera ràpida. Per aquest motiu, les empreses han de ser petites i flexibles, i és bàsic reduir al màxim les despeses fixes (treballar des de casa, en comptes d’una oficina; contractar persones freelance, en comptes de plantilla, etc.).
El gran avantatge de l’economia digital, va seguir Gómez del Pozuelo, és que permet que el teu negoci pugui ser alhora local i global, és a dir, pots vendre als que tens a prop però també a qualsevol lloc del món. Va posar l’exemple d’Aceros de Hispania, una botiga electrònica fundada per un agricultor d’un petit poble de Teruel que actualment factura 4 milions d’euros anuals.
Els problemes més habituals que es pot trobar una empresa d’aquest tipus, va continuar, són l’incompliment del business plan (gastes més i ingresses menys del que preveies) i dels terminis establerts pel desenvolupament tècnic (la plataforma web).
Sobre les qualitats que ha de tenir un emprenedor o emprenedora, Gómez del Pozuelo va parlar d’intuïció, perseverança, tolerància al rebuig, habilitat en la comunicació i capacitat per formar un bon equip (amb persones d’actitud positiva que aportin solucions i no problemes).
Si vols emprendre amb un soci o sòcia, Gómez del Pozuelo va recomanar cercar a persones complementàries en coneixements i compatibles en valors. I va destacar la importància de regular-ho tot: "Si t’associes amb un amic o amiga, redacta un contracte com si fóssiu enemics, per poder continuar sent amics".
Un dels temes que va aparèixer durant el debat posterior a la intervenció de Gómez del Pozuelo fou la pregunta: "Com sé si la meva idea és bona o dolenta?". La convidada va dir que les bones idees havien de proporcionar solucions a mancances i que així és com va néixer una de les seves empreses, La Cingüeña del Bebé.
"Una bona idea en mans d’un mal gestor, s’enfonsa; i una mala idea en mans d’un bon gestor, tira cap endavant", va continuar, perquè el bon gestor és capaç de detectar els problemes, solucionar-los i adaptar la idea original per convertir-la en una de bona. Per tant, va sentenciar, "les idees no tenen valor; allò important és la seva execució".
En relació amb això, Gómez del Pozuelo va posar l’exemple de Google. Els seus fundadors pretenien vendre el motor de cerca que estaven desenvolupant a Yahoo! i un dels seus inversors els va recomanar que, en comptes d’això, creessin la seva pròpia pàgina, esdevenint així en la seva competència. 3 anys i 20 milions de dòlars després, Google es va convertir en el líder del sector.
Precisament el tema de la competència fou un altre punt calent del debat. Gómez del Pozuelo va assegurar que la competència és bona per un negoci, ja que obliga als empresaris i empresàries a investigar tendències i innovar, aconseguint així un producte millor.
Amés, tenint en compte els ràpids canvis del mercat, és sempre convenient mantenir una relació cordial i de respecte amb les empreses rivals, va continuar, ja que en un futur podríeu acabar involucrats en negocis comuns (fusions, absorcions, etc.).
A la galeria de Flickr de Dones en Xarxa trobareu totes les fotografies de l’acte. I, a continuació, teniu el vídeo:
El Còctels & Blocs fa vacances durant el mes d’agost, però tornarà amb la seva setena edició el proper dijous, 8 de setembre, a partir de les 19 hores, a la Cocteleria Milano de Barcelona.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada