dimecres, 27 de juliol del 2011

Cirkana, l’única startup espanyola liderada per dones a la Europe StartUp Weekend

dimecres, 27 de juliol del 2011
La Clara Martín és un bon exemple d’emprenedora TIC. La vam conèixer durant els Beers & Blogs per a Noies que Dones en Xarxa va començar a celebrar al 2009, i la vam continuar veient quan aquests es van transformar, a principis de 2011, en Còctels & Blocs.

Ara tornem a parlar amb ella sobre l’experiència que, diu, li està canviant la vida: la posada en marxa d’una startup anomenada Cirkana. Ella mateixa ens explica, a la següent entrevista, què és i com va néixer Cirkana, i quins són els reptes que suposa emprendre en femení.

Tenim entès que Cirkana és una aplicació per a mòbils que permet descobrir ciutats de forma interactiva, geolocalitzada i jugant. Ens pots donar alguns detalls més?

Cirkana és exactament això, una nova manera de descobrir la ciutat, jugant, mitjançant rutes interactives i gimcanes geolocalitzades, creant experiències urbanes úniques utilitzant el teu smartphone. Converteix-te en investigadora per unes hores, descobreix misteris i detalls de la teva ciutat que mai has vist… Viu emocions diferents quan vulguis i amb qui vulguis, ja que tot estarà al teu mòbil, disponible sempre.

On i com neix Cirkana? Qui hi ha darrere?

Cirkana neix al StartUp Weekend Barcelona organitzat per Ellas 2.0. Allà, vaig presentar la meva idea, sorgida de la necessitat pròpia d’explorar la ciutat de manera diferent i interactiva. Vaig aconseguir formar un equip i vaig sortir amb dos premis: Coaching i Mentoring, dins el programa linktoStart 2011. Som 4 persones, ja que juntament amb mi, treuen això endavant l’Alicia Cañellas, el Sergio P. Lerin i el Pau Olivella. Amés comptem amb la inestimable col·laboració de Fran Ferriz per al disseny.

Vas ser finalista a linktoStart i estàs participant a la Europe Startup Weekend. Ens pots explicar en què consisteixen aquests esdeveniments i què significaria per a Cirkana resultar guanyadora?

A linktoStart ens van seleccionar per a la fase de nominats i acabem de ser escollits com a finalistes del programa, sent un dels 12 equips a nivell nacional. Estem molt contents!

LinktoStart és un programa de mentorització, el que significa que ens formen i assessoren en els punts clau de l’emprenedoria. En aquest últim tram es posa l’accent en les parts legals (formació de l’empresa), comunicació i recerca de finançament. Sempre amb assessors experts i molt afecte per part dels coordinadors visibles: Sonia Mulero i Jordi Puigdellivol.

També ens van seleccionar per formar part de la Tetuan Valley StartUp School Spring Edition (només 10 projectes eren escollits a Barcelona) i per a la Tetuan Valley Summit de Saragossa, on només 3 equips per ciutat presentaven projecte. Finalment, vam ser nominats per als Growth Companies Awards durant el BizBarcelona. Aquestes són les fites més importants, encara que hem anat aconseguint pactes i col·laboracions que són molt interessants.

Ara, per primera vegada, es fa una competició d’startups que van néixer en un StartUp Weekend a nivell europeu, i aquí estem nosaltres. Si aconseguim estar entre els 10 primers (per nombre de vots) aniríem a Londres al setembre a la cerimònia de lliurament de premis, on el guanyador rebria finançament i assessoria, amés de tota la publicitat associada. Som l’única startup espanyola liderada per dones i necessitem molts vots, ja que el nivell europeu és molt alt.

Estàs utilitzant Twitter i Facebook per promocionar la teva aplicació. Com ajuden les xarxes socials, i Internet en general, a la difusió d’una iniciativa com la teva?

Estem utilitzant les xarxes socials des dels nostres comptes personals i des dels comptes propis de l’aplicació per tal de promoure Cirkana i donar-la a conèixer, ja que es troba en procés de desenvolupament i encara no hem fet un llançament oficial. De moment, només es pot deixar un e-mail a la nostra web, www.cirkana.com, per anar rebent notícies nostres. Estem treballant sense parar perquè Cirkana es converteixi aviat en una realitat que pugui gaudir tothom. Les xarxes socials són molt virals i ràpides, i per això ajuden especialment en aquest tipus de casos on s’han d’aconseguir molts vots en pocs dies.

Quins són els grans reptes que t’estàs trobant com a dona emprenedora en el camp de les TIC?

Els reptes que m’he anat trobant per ser dona solen ser de base. D’una banda som poques i encara necessitem trobar millors maneres de comunicar-nos, a través de canals com el vostre, per exemple. I, com que estem començant, anem amb una mica de retard, i els homes que emprenen no solen partir de zero, però gairebé totes nosaltres sí.

Desafortunadament, hi ha poques dones que es decideixen a emprendre i, encara menys, en el sector de les noves tecnologies. Quins consells els donaries?

Per a totes aquelles que vulguin emprendre, en qualsevol àmbit, els diria que ho intentessin, que ara hi ha molts recursos gratuïts amb els que provar sort sense haver de fer grans despeses, i que això pot canviar-te la vida, de veritat. Que es moguin, que vagin a actes, que busquin gent i sinergies.

Si volen emprendre en el sector tecnològic, que segueixin a Ellas 2.0 i vagin als seus esdeveniments, que vagin al proper StartUp Weekend, a l’octubre a Barcelona. J​o vaig ser-hi, vaig sortir a la tarima i aquest minut ha canviat la meva vida! Fes-ho, no et posis excuses a tu mateixa. No ho deixis per més tard.

Si t’agrada la idea de la Clara i el seu equip, vota per Cirkana a la Europe StartUp Weekend. Només has d’entrar a Facebook, fer-te fan de la pàgina de l’esdeveniment i emetre el teu vot. Tens temps fins el 31 de juliol.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket