dilluns, 23 de novembre del 2009

El "Bloc de Gatona" celebra el seu primer aniversari

dilluns, 23 de novembre del 2009 0
Una de les dones blogueres de Cervelló està de celebració. I, per extensió, la resta de la blogosfera! El blog de la Glòria, coneguda en el món offline com a Trini Solé, compleix un any, i la seva autora ha decidit commemorar aquesta fita amb el sorteig d’una bossa de tela plegable confeccionada per ella mateixa i estampada amb un dibuix de Lia & Cía.

Si has visitat el Bloc de Gatona alguna vegada (o ets un o una dels seus 36 fidels seguidors/ores), sabràs que la Glòria col·labora regularment amb aquesta petita empresa de disseny. La confecció és una de les seves passions però, de segur, no és l’única. Si navegues per l’arxiu o les etiquetes del blog, trobaràs entrades dedicades a les manualitats, la pintura, el dibuix o la literatura, entre altres. Per a la cuina ha hagut de crear un altre blog, ja que aquest se li quedava petit.

També s’ha convertit en una experta en el camp audiovisual. Compta amb el seu propi Canal de YouTube, al qual s’hi pot accedir des d’una barra de vídeo del seu blog. I és una de les orgulloses participants a la primera edició del vídeo-festival per dones Femitic, que ha organitzat enguany Dones en Xarxa.

La seva implicació en les activitats de la nostra associació és remarcable. Precisament va ser a través d’un dels nostres tallers, l’Activisme 2.0, que la Glòria va saber, per primera vegada, què era un blog. Va ser amor a primera vista. Pocs dies després de la primera sessió, ja estava engrescada amb la seva pròpia bitàcola, que aniria enriquint amb el pas del temps a mesura que adquiria més coneixements.

Com a bloguera entusiasta i defensora de tot allò web 2.0, no podia faltar tampoc a les trobades de dones blogueres que organitza Dones en Xarxa bi-mensualment, el Beers & Blogs per a Dones. Cal destacar, també, el nombre de dones que s’han animat a crear el seu propi blog gràcies al suport i els ànims de la Glòria. La Sole Nicolau, de Sant Andreu de la Barca, o l’Angelina Galvany, de Vilanova, són només dues d’elles.

I què hauria estat d’ARTísTICa, la comunitat de dones artistes creada per Dones en Xarxa, que va celebrar la seva primera exposició a Cervelló al maig d’aquest any, sense la Glòria? Senzillament, no hauria estat possible. La Glòria no és només una usuària activa (i molt) d’Internet: és tota una dinamitzadora!

Si fa un any la Glòria ens comentava que, gràcies al seu blog, havia trobat "sentit a les petites coses de la rutina diària, a les que abans no els hi donava importància" i que es sentia "realitzada" i "feliç", ara ha de sentir-se encara més pletòrica ja que, durant els últims dotze mesos, ha aconseguit acumular un gran nombre de regals enviats pels seus lectors i lectores (i que els mostra, evidentment, en el seu blog).

Això és, precisament, el que li aporta una major satisfacció: la gent que la visita, que la llegeix, que la segueix, que participa amb ella en projectes col·laboratius online... en definitiva, els nous amics i amigues d’arreu d’Espanya i de tot el món que ha conegut gràcies a la seva bitàcola i que, cada vegada que li deixen un comentari, l’omplen d’alegria. I amb el sorteig del seu primer aniversari, els hi dóna les gràcies.

I nosaltres, Dones en Xarxa, li donem les gràcies a ella i ens unim a la seva celebració amb aquest petit homenatge en forma d’article.

- Si vols participar en el sorteig del Bloc de Gatona, entra al blog abans del 20 de desembre i deixa un comentari. I recorda que també pots trobar a la Glòria al Facebook!

PUBLICAT A DONES DE CERVELLÓ EN XARXA

dimecres, 7 d’octubre del 2009

Obertes les inscripcions als tallers de Dones en Xarxa a Castelldefels

dimecres, 7 d’octubre del 2009 0
Dones en Xarxa es disposa, un any més, a iniciar els seus tallers d’Internet per a dones a Castelldefels.

Com en cursos passats, oferim dos tallers diferents: un d’iniciació a Internet (DONA CONNECTA’T), on es treballa la navegació amb Mozilla Firefox, les cerques amb Google i el correu electrònic amb Gmail, i un d’introducció a la web 2.0 (ACTIVISME 2.0), on expliquem els blogs amb Blogger, i les xarxes socials amb Facebook i Twitter.

Aquest curs la disponibilitat de dies i horaris és la següent: els matins dels dimarts, de 10 a 12 hores, i les tardes dels dilluns o els dijous, de 16:30 a 18:30 hores, o de 17:30 a 19:30 hores.

Els tallers es duran a terme, com sempre, al Cibercast, i no començaran fins a novembre. Seran tres sessions de dues hores cadascuna, una sessió a la setmana.

Si t’interessa algun dels tallers o coneixes a alguna dona que pugui estar interessada, adreça’t a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, on et prendran nota de les dades necessàries per dur a terme la inscripció.

Tens temps fins el 23 d’octubre!!! I recorda que els tallers són totalment gratuïts!!

PUBLICAT A DONES DE CASTELLDEFELS EN XARXA

dilluns, 5 d’octubre del 2009

Gran participació a la xerrada de Dones en Xarxa a Viladecans

dilluns, 5 d’octubre del 2009 0
El passat 22 de setembre de 2009, Dones en Xarxa va estar present a Viladecans, concretament a la Torre del Baró, per oferir una xerrada explicant el seu projecte Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes i l’oferta de tallers en Internet d’enguany.

Cap a les sis de la tarda, l’agent d’igualtat del municipi, Cecília Martínez, va agrair a totes les presents (al voltant d’una trentena de dones) el seu interès en aquest projecte i va presentar a la coordinadora de l’organització, María Freiría, que va iniciar la xerrada explicant els orígens de Dones en Xarxa, que es remunten a l’any 2004.

Precisament, una de les impulsores de Dones en Xarxa (juntament amb la nostra presidenta, l’escriptora Gemma Lienas), la periodista Montserrat Boix, va sorprendre a tothom amb una visita inesperada, que va acabar en una intervenció al final de la xerrada (amb passeig pel seu blog i pel seu perfil de Facebook inclòs) i un diàleg obert amb totes les presents que, clarament, es van veure engrescades pel seu discurs.

Montse Boix és la fundadora i coordinadora de Mujeres en Red, un diari online feminista d’àmbit nacional que va inspirar a Dones en Xarxa per crear la seva pròpia pàgina web, on ofereix articles, notícies, entrevistes i agenda sobre els esdeveniments relacionats amb les dones de Catalunya.

Cadascun dels municipis que participa en el nostre projecte, gràcies a les aportacions d’institucions com ara el Consell Comarcal del Baix Llobregat o l’Ajuntament de Viladecans, compta amb la seva pròpia web local dins del portal de Dones en Xarxa. Així doncs, a Dones de Viladecans en Xarxa, es poden trobar tot tipus d’informacions relacionades amb les dones del municipi.

El missatge fou clar: és necessari que, a la societat actual, totes i cadascuna de les dones estiguin connectades a Internet. La rellevància de la xarxa és immensa a l’era del coneixement i les noves tecnologies (com va demostrar la presència de la televisió de Viladecans, que a partir d’ara emetrà per Internet) i, per aquest motiu, les dones no poden deixar passar l’oportunitat d’incorporar-se i gaudir dels seus avantatges.

Internet és una gran eina per comunicar-se amb persones de tot el món, per informar-se i contrastar aquesta informació, per educar-se, per buscar feina, per entretenir-se, etc. Les possibilitats són il·limitades i cadascú ha de trobar-hi la seva utilitat. Per a les dones, representa una ocasió per apoderar-se, per publicar les seves opinions i reflexions, per visibilitzar la seva feina i les seves activitats, per fer sentir la seva veu. Tot això, amés, de forma gratuïta.

Una altra de les premisses fou que cal perdre la por a l’ordinador. A la seva vida quotidiana, les dones estan envoltades de tecnologia diàriament, des de la rentadora o el microones, fins el telèfon mòbil o la televisió. Totes han après a utilitzar aquests aparells i, de la mateixa manera, amb tres o quatre trucs (com deia la Montse), poden aprendre a fer servir un ordinador.

Dones en Xarxa els hi facilita aquesta tasca amb la seva oferta de tallers, que inclou un curs d’iniciació a Internet (el Dona Connecta’t) on s’ensenya a navegar, buscar informació i utilitzar el correu electrònic, i un curs d’introducció a l’entorn web 2.0 (l’Activisme 2.0) on s’explica com ens podem crear un blog i com moure’ns per xarxes socials com Facebook o Twitter.

Els tallers començaran el proper mes d’octubre, i s’impartiran els dimarts, tant en torn de matí com de tarda, al Centre de Recursos per a Joves Can Xic i al Centre de Promoció Econòmica Can Calderón. Cada taller consta de tres sessions de dues hores cadascuna i, aquest any, oferim la possibilitat de cursar els dos tallers (Dona Connecta’t i Activisme 2.0) de forma consecutiva. Evidentment, són totalment gratuïts.

Si estàs interessada, pots inscriure’t a qualsevol dels tallers fins el 2 d’octubre adreçant-te a la Torre del Baró (c/Àngel Guimerà, s/n).

Aquí teniu totes les fotografies de l'acte:


I aquí podeu veure el reportatge que va gravar Viladecans TV.



PUBLICAT A DONES DE VILADECANS EN XARXA AQUÍ I AQUÍ

divendres, 2 d’octubre del 2009

Ràdio Cornellà parla de Femitic amb Patricia Fernandez

divendres, 2 d’octubre del 2009 0
La periodista de Ràdio Cornellà, Mar Velasco, va entrevistar pel Cornellà Notícies a una de les talleristes i gestores de continguts web de Dones en Xarxa, Patrícia Fernàndez, el passat 13 de juliol sobre el nou projecte de l’associació: FEMITIC.

FEMITIC és un concurs de vídeos adreçat a dones que pretén fomentar la participació d’aquestes a Internet a través de la creació de continguts digitals. El concurs, que romandrà obert fins el 14 de setembre, ja ha començat a repartir premis. Al novembre, es faran públics els noms de les dues guanyadores.

Podeu escoltar o descarregar l'entrevista des d'aquí.

PUBLICAT A DONES DE CORNELLÀ EN XARXA

dijous, 1 d’octubre del 2009

Fins el 19 d'octubre, vota els teus vídeos favorits a Femitic

dijous, 1 d’octubre del 2009 0

El període de recepció de vídeos de FEMITIC ha acabat. Gràcies a totes vosaltres hem rebut 119 vídeos! Ara volem que, amb els vostres vots, vosaltres decidiu quins són els 10 millors treballs.

Recordeu valorar no només el guió, les actuacions o la fotografia de cada vídeo, sinó també la seva adequació al tema del concurs: les dones i Internet.

La web de FEMITIC ha canviat lleugerament la seva aparença i, al costat de cada casella de vídeo, apareix l’opció de VOTAR, que haureu de prémer per donar el vostre vot al vídeo corresponent.

Per veure tots els vídeos presentats a concurs (i no només els últims) busqueu al menú de la part superior de la pàgina el apartat VEURE TOTS ELS VÍDEOS i feu click. Un cop en aquesta pàgina, us podreu desplaçar endavant i endarrere amb les fletxes de la part inferior.

Amés, també al menú, trobareu l’opció RANKING, que us anirà informant de quins són els vídeos més votats del moment, que apareixeran en forma de llista amb la seva classificació.

Recordeu que només està permès emetre un vot per dia, per vídeo i per IP. Això vol dir que, encara que a casa tingueu més d’un ordinador, si tots ells comparteixen la mateixa connexió a Internet, només podreu votar des d’un ells fins el dia següent. El que sí podeu fer és anar a la biblioteca o a qualsevol altre lloc amb una connexió a Internet diferent.

El període de votacions conclourà el proper 19 d’octubre. Per tant, encara teniu molt de temps per aconseguir que el vostre vídeo favorit acabi entre els 10 primers. Animeu a familiars, amics i amigues a que votin també!

Com ja sabeu, d’entre els 10 vídeos més votats, un jurat de professionals del món audiovisual i del de les polítiques de gènere n’escollirà els dos guanyadors. El segon premi és de 2000€ i el primer de 5000€!

Si teniu problemes amb el sistema de votacions de la nostra pàgina web, ens disculpem per les molèsties que us pugui ocasionar i us fem les següents recomanacions:

- Si utilitzeu Internet Explorer com a navegador i heu notat problemes en les recàrregues del lloc, us aconsellem que proveu amb Mozilla Firefox. És un navegador intuïtiu, fàcil i 100% compatible, a més de ser totalment gratuït. El podeu descarregar des de: www.mozilla.com/firefox.

- Si teniu cap problema amb la comptabilització de vots, recordeu de recarregar la pàgina. Si ni així us apareix el vostre vot, no us preocupeu! Cap vot es perdrà, sinó que apareixerà més tard a causa del pes de la pàgina, que pot generar problemes de lentitud.

- Per últim, absolutament tots els vídeos tenen vots i estan classificats al Ranking. Si us fixeu, sota els 10 primers vídeos, hi ha una graella de vídeos amb zero vots. Ignoreu aquesta graella! Si no trobeu el vostre vídeo entre els 10 més votats, cliqueu a les fletxes per passar a la següent pàgina i immediatament veureu les posicions consecutives (onzena, dotzena... i així fins arribar al darrer vídeo classificat).

dimecres, 17 de juny del 2009

Femitic a La Tafanera

dimecres, 17 de juny del 2009 0
Val la pena d'entrar a la pàgina web de La Tafanera i llegir les reaccions que ha suscitat entre els homes la publicació de la notícia sobre el concurs de vídeos per a dones de Dones en Xarxa, FEMITIC. Aquí trobareu l'enllaç directe.

Que els homes es queixin perquè també volen participar en aquest concurs és comprensible. Amb premis de 5000 i 2000 euros, qui no voldria!?!? Però, de seguida, els comentaris comencen a girar entorn la suposada discriminació que pateixen, que si el concurs estigués adreçat només a homes les dones ens escandalitzaríem i, al final, algun comentari sexista com per exemple "tothom sap la naturalesa de la dona i el seu art per fer-se la víctima".


Si alguna persona encara dubtava de la necessitat de que existeixi un concurs d'aquestes característiques (o la pròpia associació Dones en Xarxa), aquí teniu la resposta. Cap dona ha votat ni comentat la notícia excepte les que formem part de Dones en Xarxa. Conclusió: les dones no visiten La Tafanera (potser no saben ni tan sols què és ni com s'utilitza). Els homes, en canvi, sí. Per tant, la veu que s'acaba escoltant és la dels homes. I, malauradament, aquesta veu sol ser sexista.


Si prenem com a exemple aquestes dades i les extrapolem a la resta de la xarxa... doncs ja tenim el perquè de la fractura digital de gènere, del llenguatge sexista, dels estereotips de gènere i de totes les altres coses que Dones en Xarxa lluita per eradicar.


Jo he procurat defensar la nostra posició de manera racional i informada, mencionant la necessitat de què les dones estiguem a Internet (i no de què es parli d'elles) i posant altres exemples de discriminació positiva. He evitat fer comentaris del tipus "tothom sap la naturalesa dels homes i de la seva necessitat de sentir-se superior a les dones per demostrar 'lo machos' que són" o coses d'aquest estil (que l'últim comentari ben bé s'ho mereixia).


Si a vosaltres, dones (o homes sensibles al concepte d'igualtat), també us han molestat aquests comentaris, no perdeu més temps i feu notar la vostra veu a La Tafanera abans de què la notícia caigui de la portada i es perdi dins les seves pàgines, com si res hagués passat.


PUBLICAT A DONES EN XARXA

divendres, 12 de juny del 2009

Femitic és el nou projecte de Dones en Xarxa

divendres, 12 de juny del 2009 2

Què és aquest concurs?

Dones en Xarxa organitza el primer concurs de vídeos creats exclusivament per dones amb l’eslògan Més dones a la xarxa!. El concurs pretén promocionar l’accés a Internet de les dones i visibilitzar els continguts digitals creats per dones.

Quins són els seus objectius?

Les Tecnologies de la Comunicació i la Informació (TIC) suposen una gran oportunitat per a les dones per a contactar amb altres persones, participar en grups d’interès, promocionar el seu treball, informar-se, buscar feina, etc.

L’accés de les dones a Internet permetrà la reducció de la fractura digital de gènere, l’eliminació del llenguatge sexista, l’extinció dels estereotips de gènere i la promoció de valors socials positius i d’igualtat.

Qui pot participar?

Qualsevol dona major de 16 anys de tot l’Estat Espanyol. Ho pot fer individualment o en grup, encara que la titular del vídeo haurà de ser només una persona.

Com ha de ser el vídeo?

Els vídeos presentats a concurs hauran de ser respectuosos amb la perspectiva de gènere. El tema serà indistintament les dones i les TICs, o les dones i Internet, reflectint tant la relació real com la desitjada. Es podran presentar tant en català com en castellà. La duració màxima serà de 5 minuts. S’accepten tots els formats de vídeo estàndard: .mpg, .mpeg, .avi, .wmv i .mov. El suport amb el qual s’enregistra el vídeo pot ser una videocàmera, una webcam, un telèfon mòbil, etc.

Cronologia del concurs

  • 18 de juny de 2009 : Es posa en marxa la pàgina web, www.femitic.cat
  • 22 de juny de 2009 : Es presenta a Barcelona el concurs
  • Del 18 de juny al 18 de setembre : S’obre el termini de presentació dels vídeos
  • Del 19 de setembre al 9 de novembre : S’obre el termini de votació dels vídeos
  • Novembre de 2009 : Un jurat es reuneix i escull els dos vídeos premiats
  • Novembre de 2009 : Acte de lliurament dels premis

www.femitic.cat

Tots els vídeos presentats al concurs que compleixin els requisits establerts a les bases s’aniran publicant a la pàgina web de FEMITIC. Des d’aquesta pàgina web, les dones interessades en participar en el concurs podran consultar les bases, inscriure’s i enviar-nos el seu vídeo.

Així mateix, els i les internautes podran entrar a la pàgina web per visualitzar els vídeos, comentar els vídeos i votar els vídeos. Els 10 vídeos més votats passaran a la final.

Un jurat especialitzat escollirà el primer i el segon premi. Dones en Xarxa podrà fer ús de qualsevol dels vídeos presentats per a promocionar els seus projectes.

Els premis

D’entre tots els vídeos presentats durant la primera setmana de concurs (del 22 al 28 de juny) es farà un sorteig i la guanyadora s’emportarà un mini-portàtil.

D’entre tots els vídeos presentats durant la segona setmana de concurs (del 29 de juny al 5 de juliol) es faran dos sorteigs més i les guanyadores s’emportaran un Ipod i un colgant de plata amb el logotip de Dones en Xarxa respectivament.

Al final del concurs, el jurat escollirà les dues premiades d’entre les 10 finalistes. El segon premi està dotat de 2000 euros. I el primer premi de 5000 euros.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

dijous, 11 de juny del 2009

Obert el termini d’inscripcions als tallers de Dones en Xarxa a Sant Joan Despí

dijous, 11 de juny del 2009 0
Si ets dona, jove i t’interessa la web 2.0, Dones en Xarxa i l’Ajuntament de Sant Joan Despí et donen l’oportunitat de participar en un taller gratuït de tres sessions de dues hores cadascuna.

El taller s’impartirà els propers dies 29 de juny, 1 de juliol i 3 de juliol, a l’Aula d’Informàtica del Centre de Promoció Econòmica de Sant Joan Despí (c/ John Kennedy, número 8).

Durant la realització del taller, les alumnes aprendran a crear-se un blog a Blogger, actualitzar-lo i enriquir-lo amb eines com FeedBurner. També aprendran a moure notícies per la xarxa amb Menéame, pujar continguts gràfics a Flickr i audiovisuals a YouTube, i a relacionar-se a través de xarxes socials com Facebook.

Per a materialitzar les inscripcions, adreceu-vos al Jovespí (Av. Barcelona, número 83-85), de dilluns a divendres, entre les 16 i les 20 hores, o truqueu per telèfon al 93 477 17 62.

No perdeu més temps! Les places són limitades!

PUBLICAT A DONES DE SANT JOAN DESPÍ EN XARXA

dilluns, 8 de juny del 2009

Mª Carmen Rodríguez: "Gràcies al casal de la dona, vaig començar a practicar la pintura"

dilluns, 8 de juny del 2009 0
La Mª Carmen Rodríguez és una de les dones artistes que ha participat a la primera exposició d'art creat per dones de Dones en Xarxa. És de Sant Andreu de la Barca, té 59 anys, i també ha participat als tallers d'Internet de la nostra associació.

¿Cúando y cómo empezaste a realizar actividades?
Empecé a interesarme por la pintura desde muy pequeña, estando en el colegio, pero no empecé a practicarla hasta que me uní al casal de la mujer de Sant Andreu de la Barca.

¿Qué te inspiró o motivó a hacerlo?
No me inspiró nada ni nadie. Ese gusanillo lo llevaba por dentro desde siempre.

¿Cuánto tiempo dedicas a tus obras?
Poco puesto que lo hago como hobbie. Y no es mi única afición. En mi tiempo libre también hago piscina, sevillanas, paseo y hago terapia con las amigas. Así es como llamamos a charlar de nuestras cosas. Esto nos proporciona relajación.

¿Has expuesto alguna vez?
He expuesto muchas veces pero con las demás compañeras del casal.

¿Qué tipo de expresión artística prefieres?
Siempre he pintado con óleo. Es la técnica que más me atrae y me apasiona.

¿Cuales son tus artistas preferidos, referentes y/o influencias?
Tengo muchas obras preferidas, pero las que más me gustan son aquellas que tienen mucha luz, donde hay patios, flores, balcones, mar... Por eso, quizás, me atrae mucho Sorolla, Van Gogh y Monet.

¿Te gustan las nuevas tecnologías?
Sí, aunque las he tocado muy poco. Desde el curso pasado, estoy utilizando el ordenador y puedo decir que me gusta mucho.

PUBLICAT A DONES DE SANT ANDREU DE LA BARCA EN XARXA

divendres, 5 de juny del 2009

Rafi Segura: "Les noves tecnologies són imprescindibles per a la comunicació"

divendres, 5 de juny del 2009 0
La Rafi Segura és una de les dones artistes que ha participat a la primera exposició d'art creat per dones de Dones en Xarxa. És de Sant Andreu de la Barca, té 45 anys, i ha participat també als tallers d'Internet de la nostra associació.

¿Cuándo y cómo empezaste a realizar actividades artísticas?

Hace dos años y medio, estando de vacaciones en el Pedraforca. Mis comienzos fueron como hobby, por entretenimiento, nunca había pintado anteriormente. Me empezó a atraer, me sentía bien. Fuí completamente autodidacta hasta hace dos años y medio, que empezé a ir a clases, porque creo que un pintor antes de pintar tiene que aprender a dibujar.

¿Qué te inspiró o motivó a hacerlo?
Supongo que me inspiró observar cada día esa montaña. Ver que, siendo el mismo lugar, tiene distintos paisajes tan maravillosos que nos ofrece la naturaleza, las puestas de sol, los amaneceres, los días de tormenta...

¿Cuánto tiempo dedicas a tus obras?
El que puedo, que es más bien poco. Dos horas a la semana con mi profe, Soledad Nicolau, y algún que otro rato libre si me queda.

¿Lo haces por afición o por profesión?
Lo hago por afición y por relajación. Se me pasan las horas. Pintando me adentro en el cuadro y me cuesta parar.

¿Has expuesto alguna vez? ¿Dónde, cuándo? ¿Cómo fue?
Varias veces en salas municipales de Sant Andreu de la Barca y Cervelló. También en encuentros de pintores en la calle de Viladecans y Castelldefels. La experiencia es positiva. Te ayuda el hecho de que puedas escuchar los comentarios, las críticas, los gustos y las preferencias de la gente. Ver hasta donde les puede llenar tu obra y si trasmite algo. Conocer otras técnicas y experiencias de otros artistas también te ayuda a evolucionar.

¿Qué tipo de expresión artística prefieres? ¿Por qué?
Óleo, es la que me da más sentido de la realidad, me gusta el realismo. Pero no descarto aprender alguna otra técnica.

¿Cuál es tu obra preferida de las que creas tú misma? ¿Por qué?
Tengo varias, cada cuadro que pinto me aporta algo. Con "Paseo por la playa", por ejemplo, era la primera vez que pintaba el cuerpo humano, junto con el tejido. Dar ese toque de realismo a la piel, las arrugas de la tela del mantón, me parece muy difícil. Las caras, sobre todo, dar ese toque de expresión de tristeza o de alegría, que se refleje el sentimiento me cuesta muchísimo.

¿Cuáles son tus artistas preferidos, referentes y / o influencias? ¿Por qué?
Velázquez, Sorolla, Van Gogh, Klimt, Dalí, Picasso, Matisse... No tengo preferencias. Hay cuadros que no te cansas de mirar, que te llegan, te trasmiten ternura, frescura, emoción. Cada uno me aporta algo diferente en su estilo que me atrae: color, pincelada, naturalidad...

Te gustan las nuevas tecnologías? ¿Has realizado alguna obra de este tipo?
Sí, estoy en ello. Sin ellas hoy día creo que estaríamos bastante desfasados, en todos los sentidos de la comunicación.

PUBLICAT A DONES DE SANT ANDREU DE LA BARCA EN XARXA


dijous, 4 de juny del 2009

Trini Solé: "Estic aprenent multimèdia, que és una nova vessant de l’art"

dijous, 4 de juny del 2009 0
La Trini Solé és una de les dones artistes que ha participat a la primera exposició d'art creat per dones de Dones en Xarxa. És de Cervelló, té 63 anys, i és la presidenta de l'Associació d'Activitats Artístiques del municipi. La Trini ha estat, amés, la co-organitzadora de l'exposició i ha fet una feina formidable.

Quan i com vas començar a realitzar activitats artístiques?
De gran, quan vaig deixar de treballar.

Què et va inspirar o motivar a fer-ho?
Era, podríem dir, una assignatura pendent que la guardava precisament per quan deixes de treballar.

Quant de temps hi dediques a les teves obres?
Depèn. Tinc que estar inspirada, però no més de dues hores.

Ho fas per afició o per professió?
Per afició.

Has exposat alguna vegada? On, quan? Com va anar?
A l'Hospital Duran i Reinals, a l’any 2006. Va anar bé. Va ser per donar caliu a un dels passadissos de l'hospital.

Quin tipus d'expressió artística prefereixes? Per què?
No sabria dir. M’agraden totes i les practico.

Quina és la teva obra preferida de les que crees tu mateixa? Per què?
Un quadre a l’oli que és una noia que pentina a un altre noia. Em recorda a quan jo pentinava a la meva germana petita (ens portem 18 anys).

Quins són els teus artistes preferits, referents i/o influències? Per què?
Sorolla, per les clarors dels seus quadres i l'estil de les pinzellades.

T'agraden les noves tecnologies? Has realitzat alguna obra d'aquest tipus?
Estic aprenen multimèdia.

PUBLICAT A DONES DE CERVELLÓ EN XARXA

dimecres, 3 de juny del 2009

Soledad Nicolau: "Les noves tecnologies són una altra vessant de l’art i penso endisar-m’hi tan com pugui"

dimecres, 3 de juny del 2009 0
La Soledad Nicolau és una de les dones artistes que ha participat a la primera exposició de Dones en Xarxa. És de Sant Andreu de la Barca, té 60 anys, i és professora d'art. La Soledad també ha participat recentment als tallers d'Internet de Dones en Xarxa. Amés, té una exposició virtual a la pàgina web Agregarte.

EnllaçQuan i com vas començar a realitzar activitats artístiques?
Als 30 anys, quan ja tenia la vida familiar i professional encarrilada, m’hi vaig dedicar en serio.


Què et va inspirar o motivar a fer-ho?

Em va semblar que era una bona teràpia per retrobar-me a mi mateixa, i un molt bon professor de pintura que em va encoratjar.


Quant de temps hi dediques a les teves obres?
Avui en dia, algunes hores.

Ho fas per afició o per professió?

Tot i que ensenyo, ho faig totalment per afició.


Has exposat alguna vegada? On, quan? Com va anar?

Moltes vegades. Fa mes o menys 15 anys, em va agafar la fal·lera d'exposar a tots els llocs on em deixessin. Ho vaig fer a sales d'exposicions municipals, privades, restaurants, al carrer, en fires... A Barcelona, Mongat, Girona, Castelltersol, Esplugues, Cornella, Sant Just Desvern, Corbera, Sant Joan Despí, Viladecans, Castelldefels... Al principi es venia molt i era molt divertit. Ara continua sent divertit però ja no es ven gaire. De totes maneres, ja no em bellugo tan.


Quin tipus d'expressió artística prefereixes? Per què?
No et sabria dir ben bé quina es la meva preferència. Depèn del dia, hora i moment. Des de que vaig començar, ho he tocat quasi bé tot.

Quina és la teva obra preferida de les que crees tu mateixa? Per què?
Sempre es l'últim que faig, que no es precisament el mes bo.

Quins són els teus artistes preferits, referents i/o influències? Per què?
De tota la vida, el meu pintor preferit es Sorolla. Serà perquè m’és impossible copiar-lo bé, tot i que ho he intentat. La seva obra m’emociona.

Quina és la teva obra preferida d'un altre artista? Per què?

Tots els artistes tenen obres que m’agraden molt i d’altres no tan. Perquè m’agradi em té que emocionar.


T'agraden les noves tecnologies? Has realitzat alguna obra d'aquest tipus?

Si! Tot just ara començo a entendre com puc bellugar fotos, vídeos, etc. Es un altre vesant de l’art que acabo de descobrir i penso endinsar-mi tan com pugui.

PUBLICAT A DONES DE SANT ANDREU DE LA BARCA EN XARXA

dimarts, 2 de juny del 2009

Lourdes Moreno: "La constància i el treball són els meus referents"

dimarts, 2 de juny del 2009 0
La Lourdes Moreno és una de les dones artistes que ha participat a la primera exposició d'art creat per dones de Dones en Xarxa. És de Cervelló i té 53 anys, i acaba d'exposar també al Col·legi de Metges de Barcelona.

Quan i com vas començar a realitzar activitats artístiques?
Vaig estudiar Belles Arts a l’Escola Massana, amb l’especialitat d’Estampats. També vaig realitzar dos cursos d’especialització a l’Escola de Disseny Tèxtil de Barcelona.

Què et va inspirar o motivar a fer-ho?
M’agrada el disseny, els colors, les textures, la creativitat, les composicions...

Quant de temps hi dediques a les teves obres?
El poquet temps lliure del que disposo. Per la nit puc treballar més estona i encara se’m fa curt.

Ho fas per afició o per professió?
Per molta afició. I pel plaer de crear coses noves.

Has exposat alguna vegada? On, quan? Com va anar?
La primera exposició ha estat aquest mes de maig de 2009, a l’espai d’exposicions del Col·legi de Metges de Barcelona. L’experiència ha estat màgica, enriquidora, gratificant... Els comentaris han estat molt encertats, he pogut compartir els meus colors amb tota la gent coneguda, amics molt propers i d’altres que ni tant sols imaginaven que jo pintava.

Quin tipus d'expressió artística prefereixes? Per què?
L’aquarel·la, la tinta i el gouache són les eines que faig servir gairebé sempre. Són amb les que em sento més identificada. L’aigua és un mitjà amb el que em trobo molt còmode. L’aquarel·la em dóna espontaneïtat, transparència, nitidesa, tot un món de textures netes i dolces. La tinta, per la seva força, em dóna aquells tocs finals i necessaris per completar els dibuixos. El gouache és la força del color pur, és l’impuls de la composició. És una de les eines més gratificants que ser treballar.

Quina és la teva obra preferida de les que crees tu mateixa? Per què?
M’agrada tota la meva obra, m’agrada la composició, el que inspira, m’agraden els colors nets i càlids, m’agrada el que transmet, serenor, frescor i placidesa.

Quins són els teus artistes preferits, referents i/o influències? Per què?
Tinc referències, influències, preferències, de tot una mica. Recordo amb molta admiració a Francesc Nel.lo, a Carme Bauzà, a Albert Rafols Casamada, a Ramón Folch, i a tots aquells que em van ajudar a créixer i a gaudir del món de l’art i de la creativitat. Soc gràcies a ells el que ara puc transmetre i compartir. Els preferits són tots aquells que han dedicat la seva vida a l’art. Els referents són la constància i el treball. Les influències em costaria enumerar-les, fins i tot el so d’una cançó ha fet d’inspiració, la lectura d’un poema, o senzillament una conversa.

Quina és la teva obra preferida d'un altre artista? Per què?
M’he quedat impressionada davant de molts quadres, des de la "Pelea de Gatos” de Goya, els pastels i carbó d’Edgar Degas, les litografies de Toulouse-Lautrec, “La muchacha con sombrero” de Renoir, molts Van Gogh, molts Cézanne, Kandinsky, Dalí, Mondrian, Miró... Per mi, el millor és Pablo Picasso, pel moment, per la forma, per la força, per la immensa imaginació, pel gran domini del dibuix, pel color, per la intensitat....

PUBLICAT A DONES DE CERVELLÓ EN XARXA

dilluns, 1 de juny del 2009

Amelia López: "La pintura em permet expressar els meus sentiments"

dilluns, 1 de juny del 2009 0
L'Amelia López és una de les dones artistes que ha participat a la primera exposició d'art creat per dones de Dones en Xarxa. És de Cornellà de Llobregat, té 68 anys, i és la presidenta de l'Associació Cultural Gallerga Rosalía de Castro. L'Amelia va participar, també, al taller Dona Connecta't de Dones en Xarxa que es va impartir, durant els mesos de gener, febrer i març d'enguany, al Citilab de Cornellà.

¿Cuándo y cómo empezaste a realizar actividades artísticas?
En 1990, por un problema de salud, tuve que dejar mi trabajo. Al tener tiempo, aproveché para realizar lo que siempre me había gustado: pintar. Empecé las clases en el Estudio de Arte “Pinzells” de Cornellà. Allí aprendí a expresar mis sentimientos con la pintura.

¿Qué te inspiró o motivó a hacerlo?
La inspiración de la pintura siempre estuvo en mí. Pude hacerlo, al tener tiempo.

¿Cuánto tiempo dedicas a tus obras?
7 o 8 horas semanales.

¿Lo haces por afición o por profesión?
Lo hago por afición.

¿Has expuesto alguna vez? ¿Dónde, cuándo? ¿Cómo fue?
Sí, en exposiciones colectivas, muchas; individuales, cinco veces. Siempre fue muy satisfatorio. Han sido en Galicia, en Cornellà y en Barcelona.

¿Qué tipo de expresión artística prefieres? ¿Por qué?
La acuarela, porque la mancha en una aguada me sorprende siempre.

¿Cuál es tu obra preferida de las que creas tú misma? ¿Por qué?
Obras del natural, ya sean bodegones o paisajes. En la interpretación de lo que tienes delante de ti está la creación.

¿Cuáles son tus artistas preferidos, referentes y / o influencias? ¿Por qué?
Me gustan muchos, pero me gustaría pintar algo parecido a Sorolla. Sus contrastes y su luz me fascinan.

¿Cuál es tu obra preferida de otro artista? ¿Por qué?
L’Estudi, de Ramon Casas. Por la luz y sutileza.

¿Te gustan las nuevas tecnologías? ¿Has realizado alguna obra de este tipo?
Me gustan, pero no tengo conocimiento de estas técnicas.

PUBLICAT A DONES DE CORNELLÀ EN XARXA

diumenge, 31 de maig del 2009

La primera exposició d’obres d’art creades per dones de Dones en Xarxa és un éxit

diumenge, 31 de maig del 2009 0
El passat dilluns, 25 de maig, es va inaugurar, a la Sala Polivalent de la Biblioteca Municipal de Cervelló, la primera exposició d’obres artístiques creades exclusivament per dones de Dones en Xarxa.

L’acte va començar a les sis de la tarda i va congregar a moltes de les vint-i-cinc dones artistes participants, amés d’uns quants curiosos i aficionats a l’art de diverses edats.

També es va comptar amb la presència de la Regidora de Serveis a la Persona i Participació Ciutadana de Cervelló, la senyora Sílvia Muñoz, i l’Agent d’Igualtat del municipi, Rosa Mela. La Regidora de Cultura, la senyora Rosaura Serra, es va perdre la presentació incial degut a l’allargament d’una reunió, però va arribar a temps per a conèixer a algunes de les participants. Els que van faltar, degut a compromisos diversos, van ser l’alcalde de Cervelló, el senyor Angelino Maestro, i la coordinadora de Dones en Xarxa, María Freiría.

Totes les persones que no van poder assistir a la inauguració encara tenen oportunitat de visitar l’exposició, ja que romandrà oberta al públic de dilluns a divendres, de 14 a 20:30 hores, i els dimecres i dissabtes, de 10 a 14 hores, fins el 5 de juny de 2009.

Allà trobaran una cinquantena d’obres diverses creades per dones de Barcelona, Cervelló, Corbera, Cornellà, Esplugues i Sant Andreu de la Barca. Els treballs presentats consisteixen en pintures a l’oli, a l’aquarel·la, amb tinta, en acrílic i sobre fusta; també una escultura de terracota, poesia i distintes manualitats.

Després d’agraïr a tots els presents el seu interès i, especialment, a les dones artistes per la seva participació, es va procedir a presentar el projecte. Aquesta presentació va anar a càrrec de la co-organitzadora de l’event, Trinitat Solé, que també va exposar algunes de les seves obres.

A continuació, Patrícia Fernàndez, tallerista de Dones en Xarxa i co-organitzadora de l’acte, va presentar la pàgina web oficial d’ARTísTICa, que és el nom que ha rebut el projecte. Aquest lloc web està pensat per a que totes les dones artistes de Catalunya puguin mostrar la seva creativitat de manera ràpida, senzilla, gratuïta i universal, amés de facilitar la comunicació i l’intercanvi d’experiències entre elles.

Sílvia Muñoz es va mostrar satisfeta amb la feina feta i va animar a totes les dones involucrades a cotinuar nodrint el seu art. En la mateixa línia va anar el discurs de Laia Barrios que, en representació de la coordinació de Dones en Xarxa, va agraïr a les dones la seva presència i va ajudar a que l’acte resultés un èxit.

Tot seguit, la festa es va traslladar al bar de l’Ateneu de Cervelló, on es va brindar amb cava i es va continuar la xerrada enmig d’un pica-pica.

Aquesta ha estat una experiència pilot d’intentar conjugar l’art amb les noves tecnologies i esperem poder repetir-la periòdicament en distints municipis de Catalunya. Mentrestant, no deixeu de visitar la pàgina web d’ARTísTICa, on podreu gaudir de l’art a través dels ulls de les dones.

Aquí teniu la llista de dones participants a l’exposició ARTísTICa Cervelló del 25 de maig del 2009:

- Amelia López, Cornellà, 4 obres, aquarel·la i oli.

- Ángeles Martín, Barcelona, 2 obres, oli i acrílic.

- Balbina Queiruga, Cervellò, 1 obra, manualitat.

- Beatriz Moya, Cervelló, 1 obra, vestit.

- Carmen Ortega, Cervelló, 1 obra, poesia.

- Concepción Navas, Corbera, 2 obres, oli i mixta.

- Conchita Martínez, Cervelló, 3 obres, sorra i patchwork.

- Conxita Fresneda, Cervelló, 1 obra, oli.

- Dolores Domínguez, Cervelló, 2 obres, manualitat.

- Esther Andreu, Sant Andreu de la Barca, 2 obres, oli.

- Eulàlia Cortés, Sant Andreu de la Barca, 1 obra, oli.

- Lola Castillo, Sant Andreu de la Barca, 2 obres, oli.

- Lourdes Moreno, Cervelló, 3 obres, aquarel·la, tinta i gouache.

- Mª Carmen Rodríguez, Sant Andreu de la Barca, 2 obres, oli.

- Mª Jesús Collazos, Barcelona, 1 obra, oli.

- Mª Lluïsa Colomer, Cornellà, 1 obra, aquarel·la.

- Maribel Monteoliva, Barcelona, 1 obra, oli.

- Montse Lamata, Sant Andreu de la Barca, 2 obres, oli.

- Paqui, Cervelló, 2 obres, oli i fusta.

- Rafi Segura, Sant Andreu de la Barca, 2 obres, oli.

- Rosi de los Mozos, Sant Andreu de la Barca, 6 obres, oli.

- Salvadora Baquero, Cervelló, 2 obres, oli.

- Soledad Nicolau, Sant Andreu de la Barca, 3 obres, esmalt al foc sobre coure i terracota refractària.

- Teresa Mujal, Esplugues, 2 obres, acrílic.

- Trini Solé, Cervelló, 2 obres, aquarel·la.


PUBLICAT A DONES EN XARXA

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket