divendres, 4 de març del 2011

Amelia Valcárcel: "La mesura de la llibertat d’una societat és la llibertat que tinguin les seves dones"

divendres, 4 de març del 2011
El Teatre Segarra de Santa Coloma de Gramenet ha estat l’escenari de l’acte inaugural del II Congrés de Dones del Barcelonès Nord, que té per objectiu contribuir a la construcció d’una societat més justa, igualitària i equitativa, i en el que estan participant els municipis de Badalona, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma i Tiana.

Aquest acte ha comptat amb la presència i els parlaments de diverses personalitats dels cinc municipis organitzadors. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, fou l’encarregada de donar la benvinguda a les quasi 600 persones assistents.

A continuació, van intervenir altres autoritats en representació dels seus municipis. Tots i totes van destacar la importància de la realització d’esdeveniments d’aquest tipus per tal de visibilitzar les dones i van reafirmar la necessitat de què els homes s’involucrin també en la consecució de la igualtat.

La Diputada d’Igualtat i Ciutadania Imma Moraleda també va participar en l’acte en representació de la Diputació de Barcelona, que ha col·laborat en l’organització d’aquest Congrés.

Però el plat fort del dia ha estat, sense dubte, la conferència Dones, ciutadania i valors , impartida per la catedràtica en Filosofia Moral i Política Amelia Valcárcel.

Valcárcel va començar la seva ponència fent un repàs històric per la lluita feminista recordant, per exemple, que "fa poc més de 100 anys que les dones poden assistir a la universitat". "Fins a llavors, es necessitava un permís del professorat que certificara que la dona no alterava el bon orde i la decència de l’aula", va puntualitzar. Amés, aquestes universitàries pioneres van patir el rebuig - fins i tot violent - de la comunitat estudiantil, i algunes van haver d’exiliar-se.

Que les dones puguin escollir amb qui casar-se també és un fet relativament recent, va recordar. I els avenços aconseguits des d’aleshores es noten, fins i tot, en la manera de vestir d’homes i dones - històricament, la indumentària d’ambdós sexes havia estat "diametralment oposada".

Valcárcel també va voler fer un repàs a la situació de les dones arreu del món. Va parlar del Japó, l’Afganistan, Rússia, l’Àfrica subsahariana i Centreamèrica, afirmant: "en molts països néixer dona és estar condemnada a l’infern". També va fer referència a les revoltes d’Egipte i Tunísia, i va afirmar que la manera de mesurar l’èxit de les mateixes serà veure quina quota de llibertat aconsegueixen les dones.

Actualment, les dones som ciutadanes per dret, va dir Valcárcel, però no existeix la paritat en la nostra societat: "Ni en els llocs de poder polític, ni en el poder econòmic i empresarial, tampoc en els mitjans de comunicació, cosa que pot comportar la distorsió de la imatge de les dones". En el món acadèmic, les catedràtiques només representen un 11%, tot i que el nombre de llicenciades ascendeix al 60%.

"Ens hem de comprometre amb totes aquestes dones. Si la llibertat de les dones no es guanya planetàriament, no està veritablement guanyada", va concloure Valcárcel enmig d’una onada d’aplaudiments.

Demà, 5 de març, el Congrés continua al Teatre Zorrilla de Badalona, a partir de les 9 del matí. Les dones seran aquí les protagonistes, ja que la jornada, de taules temàtiques, girarà entorn els temes tractats (Usos del temps, La ciutat on vull viure, Noves masculinitats, Noves tecnologies, i Malalties que no deixen viure) per elles durant els tallers precongressuals celebrats durant el gener i el febrer d’enguany.

A la galeria de Flickr de Dones en Xarxa trobareu les fotografies de la jornada.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket