L’esdeveniment va comptar amb la inesperada participació d’altres dues convidades de luxe: la periodista i blocaire Montserrat Boix, ciber-feminista i fundadora de Mujeres en Red; i la psico-pedagoga i Secretària de Polítiques Socials de FETE-UGT, Luz Martínez Ten que, de pas per Barcelona per a unes jornades, no es van voler perdre aquesta trobada amb dones de la xarxa.
Simona Levi és una artista multidisciplinària, nascuda a Itàlia però establerta a Barcelona des de 1990. És també una activista destacada dels moviments socials europeus per la lliure circulació del coneixement, el dret a l’habitatge i l’ús de l’espai públic. Actualment, lidera el col·lectiu EXGAE - ara anomenat La-EX -, que vetlla pels interessos dels i les internautes enfront d’entitats de gestió i lobbys culturals com la SGAE.
En la seva intervenció, Levi va aclarir conceptes tan essencials com, per exemple, en què consisteixen les llicències lliures, què es pot i què no es pot descarregar d’Internet, alguns dels continguts de l’actual Llei de Propietat Intel·lectual - amb la qual va ser molt crítica -, així com la definició dels drets d’autor.
L’origen d’aquest drets, va relatar Levi, es remunta a l’abril de 1710, quan la Reina Anna els va instaurar per tal que els artistes de l’època no es morissin de gana, incentivant alhora la creació artística.
Levi va voler emfatitzar la diferència entre el Dret Fonamental d’Autor, que es refereix als drets inalienables de qualsevol persona que viu de les seves habilitats sobre les seves creacions, i el Dret d’Explotació Econòmica de l’Obra, que fa al·lusió al trasllat d’aquests drets a tercers perquè comerciïn amb ells. Amés, va assenyalar que, actualment, els i les creadores no estan cobrant pel seu treball, sinó pels seus drets d’autor.
Levi també va parlar del moviment contrari a l’actual Llei de Propietat Intel·lectual del qual forma part, i de les propostes que estan plantejant per tal d’aconseguir la modificació d’aquesta llei, tenint en compte tant a artistes com a empresaris/àries i a la ciutadania. En aquest sentit, va exposar alguns dels models de negoci sostenibles en els quals estan treballant.
També va comentar els beneficis del copyleft enfront del tradicional copyright, que protegeix l’obra de tal manera que fa impossible la seva difusió sense transgredir els drets d’autor associats a ella. El copyleft, a través d’un sistema de llicències més flexible, permet que el coneixement circuli més lliurement, mantenint el reconeixement al seu autor o autora.
Segons Levi, FACUA-Consumidors en Acció és una de les organitzacions més serioses que es dedica, des del 1981, a la defensa dels drets dels i les consumidores. Una de les seves principals reivindicacions és la de reclamar l’eliminació del cànon, injust i arbitrari, que imposa la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) a l’empresariat i a la ciutadania.
Levi es va mostrar crítica, entre altres coses, amb el sistema de votacions que regna a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). Es tracta d’una entitat de gestió dedicada a la defensa i gestió dels drets de propietat intel·lectual dels seus més de 95.000 socis i sòcies, dels quals només una minoria (aquells que ingressen les més grans quantitats en concepte de drets d’autor) tenen dret a vot.
A la galeria de Flickr de Dones en Xarxa trobareu totes les fotografies de la trobada.
I, a continuació, teniu la llista d’algunes de les dones que van assistir al III Còctels & Blocs:
- Ainhoa Zamora Peralta: Transformacción
- Bet Paré: Generar Ingresos
- Clara Martín: Stupenda
- Laia Pajuelo: Mulier Sapiens i La Dolce Venus
- Lourdes Muñoz: Lourdes Muñoz Santamaría
- Luz Martínez Ten: Otra educación es posible
- Montserrat Boix: Montserrat Boix
- Pili Muñoz: Presunción de Inteligencia
- Virginia Picó : Virginia Picó
- Anni Karouni
- Loreto Isabel Alarcón
- Lucía del Carmen
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada