dissabte, 5 de març del 2011

Carme Sánchez: "Les dones hem de superar la bretxa digital de gènere i aconseguir la e-igualtat"

dissabte, 5 de març del 2011
El Teatre Zorrilla de Badalona ha estat l’escenari del segon i últim dia del II Congrés de Dones del Barcelonès Nord, on les dones provinents dels cinc municipis organitzadors (Badalona, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Tiana) han pres el protagonisme relatant les experiències precongressuals desenvolupades durant els mesos anteriors.

La primera de les cinc taules temàtiques ha portat com a títol Usos del temps i temps per a nosaltres . Presentada per la Regidora d’Acció Social, Polítiques d’Igualtat i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Badalona, Paquita Teruel, ha comptat amb Dulce Romera, membre de l’Associació de Dones Veïnals de Sistrells, com a relatora, i amb Fabiola Gil, Regidora de Polítiques de Gènere i Programa dels Usos del Temps de l’Ajuntament de Terrassa, com a experta.

Gil ha destacat la "manca de reconeixement econòmic i social del temps de treball domèstic, familiar i de cura", rols assignats tradicionalment a les dones. En explicar el programa d’usos del temps que s’està desenvolupant a Terrassa, va remarcar que "les polítiques del temps esdevenen una oportunitat per millorar la qualitat de vida de tothom".

Durant aquesta taula s’ha arribat a la conclusió de què "dones i homes hem de poder desenvolupar-nos personal, professional i familiarment de manera equitativa" i, per a possibilitar això, és necessari "canviar estructures, repartir les tasques de la llar i de cura, i garantir espais de lleure personal".

La ciutat on vull viure ha estat el tema de la taula presentada per Ángeles Peláez, Regidora de Polítiques d’Igualtat, Salut i Consum de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. La periodista i membre del Consell de les Dones d’aquest municipi, Lidia Guinart, ha estat la relatora de les experiències, mentre que Zaida Muxí, arquitecta i professora de l’ETSAB-UPC, hi ha participat com a experta.

Ambdues han coincidit en què "les ciutats no són espais neutres" i que en elles també es veuen representades "relacions de poder i de desigualtat".

Muxí va destacar que la planificació urbanística havia d’estar enfocada a l’ús que en fa els seus ciutadans i ciutadanes, apropant serveis i comerços a les zones residencials, i dissenyant rutes de transports públics que facilitin l’accés als mateixos.

Isabel Marcuello, Primera Tinenta d’Alcalde i Regidora de Política Social i Polítiques de les Dones de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, va introduir la taula Les noves masculinitats a debat . Relatada per Judit Cid, diplomada en Criminologia i experta en violència de gènere, va comptar amb Paco Escudero, historiador i documentalista, com a expert.

Cid va començar la seva intervenció dient que "l’home i la dona no neixen sinó que s’aprenen", al·ludint al bagatge cultural amb què nens i nenes són educats/ades i que determina les posteriors desigualtats de gènere. Escudero va recordar que, tradicionalment, "el nen que no estava educat en el patriarcat, era exclòs i se’l considerava efeminat" i, per això, la reticència de molts homes a assumir rols més igualitaris.

La idea final de la taula va ser que "necessitem homes feministes que acompanyin a les dones en l’abolició del model patriarcal". I es va emfatitzar que els homes han de qüestionar "els valors tradicionals associats a la virilitat" i rebutjar qualsevol tipus de violència masclista.

Després d’una pausa per esmorzar, va arribar el torn de Maria Eugènia Cabezudo, Regidora d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Montgat, i de la taula que va presentar, Noves tecnologies, com participem les dones?. Carme Vilches i Conxita Sena, membres del Grup Brot de Poesia, van actuar de relatores, mentre que la psicòloga i gerent de Dones en Xarxa, Carme Sánchez, va ser l’experta.

Sena va lamentar la manca de reconeixement i les dificultats d’accés de les dones al món de la ciència i la tecnologia, mentre que Vilches va afirmar que les TIC constitueixen una gran oportunitat per a les dones per tal de visibilitzar-se i fer sentir la seva veu.

Sánchez va iniciar la seva intervenció amb la contundent declaració "la tecnologia no té sexe" al·ludint, de nou, als estereotips de gènere, també associats a aquest àmbit. "Si som capaces de fer servir una rentadora, també podem utilitzar un ordinador", va continuar.

Parlant específicament sobre Internet i la seva potencial utilitat social, Sánchez va dir que "la xarxa és idònia per a les dones perquè nosaltres generem xarxes presencials quotidianament". També va delimitar breument les línies d’actuació de la nostra associació que, precisament, té per objectiu "superar la bretxa digital de gènere i aconseguir la e-igualtat".

L’última taula, que portava per nom Malalties que no deixen viure , fou presentada per Maria Antònia Fort, Regidora de Promoció Social i Educació de l’Ajuntament de Tiana, i relatada per Marisol Vázquez i Maria Albiol. La metgessa i coordinadora de la Unitat de Salut Laboral de Barcelona de l’Agència de Salut Pública, Imma Cortès, fou l’experta.

Vázquez va puntualitzar la ironia de què "les dones tenim cura de la salut dels altres", referint-se al nostre rol tradicional de cuidadores, "però sovint oblidem cuidar-nos a nosaltres mateixes". Albiol va afirmar que "la salut no només es absència de malalties, sinó també benestar personal".

Cortès va constatar que les desigualtats de gènere es veuen reflectides en la salut. Mentre que els homes pateixen més accidents laborals i malalties associades al treball, les dones sovint tenim patologies intrínsecament relacionades amb el nostre rol - per exemple, l’estrès o l’ansietat que ens pot causar la doble jornada laboral (treballar a casa i a fora).

Un cop finalitzades les taules temàtiques es va procedir a la lectura de les conclusions del II Congrés de Dones del Barcelonès Nord, que seran publicades en breu. Finalment, la regidora Paquita Teruel va acompanyar a l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, durant la lectura del manifest del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i el tancament d’aquestes jornades.

PUBLICAT A DONES EN XARXA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Diari d'una Dona en Xarxa. Design by Pocket